VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
10 dingen om te vragen na een schooldag

10 dingen om te vragen na een schooldag

“Hoe was het op school vandaag?” vraag ik vriendelijk.

“Leuk!” antwoordt mijn dochter.

“Goed hoor”, zegt mijn zoon.

Als ik de kids uit school haal of thuiskom na mijn werk, dan is dit ongeveer het gesprek dat er plaatsvindt. Vervolgens drinken en eten ze iets en gaan dan vooral snel spelen. Terwijl wij als ouders zo graag willen weten hoe het op school was en onze kinderen vaak overstelpen met vragen, vertellen onze kinderen niet zoveel. Sterker nog, hoe meer ik vraag, hoe minder antwoord ik krijg. Herkenbaar?

Een vage vraag als “hoe was het op school vandaag” wordt dan gewoon onderdeel van het uit-school-naar-huis komen ritueel. Een glas drinken, iets te eten en hop, ze zijn spelen. Wil ik echt weten hoe het op een schooldag gaat, dan zal ik waarschijnlijk slimmer moeten zijn met vragen stellen.

Maar wat vraag je dan om meer dan een “goed hoor” antwoord te krijgen?

De truc is om niet als een detective over te komen. Mijn dochter is een echte kwebbel (ja, dat heeft ze van mij) en vertelt graag en lang…maar mijn zoon heeft meestal meer interesse om zich zo snel mogelijk de iPad toe te eigenen voor een spelletje Minecraft of om buiten te voetballen, dan dat hij gezellig met mij over school praat.

Nu weten we allang dat je de ja/nee vragen het beste achterwege laat en meer open vragen moet stellen. Maar het is best lastig om vragen te stellen, die enigszins specifiek zijn en die de kinderen zelf ook nog leuk vinden om te beantwoorden. Ik ging eens rondkijken op het web om te zien hoe andere ouders dat doen en vond een heel handig lijstje. Hierop staan 10 vragen die je kunt stellen als je kinderen thuiskomen van school en die hopelijk het gesprek op gang helpen.

10 vragen om te stellen na een schooldag

1. Wat was het grappigste wat je vandaag hebt gehoord?
2. Wat vond je het leukste wat er gebeurde vandaag?
3. Welke spelletjes hebben jullie gedaan met de gymles?
4. Welk onderwerp vond je het meest interessant vandaag?
5. Was er iemand niet op school vandaag? Maakte dat de dag anders?
6. Heb je iets nieuws gelezen vandaag?
7. Wat gebeurde er vandaag waarvan je liever niet had dat het gebeurde?
8. Wat vond jet het leukste bij het overblijven/tijdens de lunchpauze vandaag?
9. Over welk onderwerp gaat het momenteel bij aardrijkskunde / geschiedenis / natuurkunde etc.?
10. Heeft er iemand iets aardigs gedaan voor je vandaag? En heb je iets aardigs teruggedaan?

En een bonus vraag die altijd leuk is om te vragen:

10. Waar kijk je naar uit voor de schooldag van morgen?

Een gesprek is tweerichtingsverkeer. Wat dan ook kan helpen om het gesprek te openen, is om te starten met een anekdote van je eigen dag. “Ik moest zo ontzettend lachen toen ik in de file stond en er een man naast me heel hard aan het gapen was…waar moest jij om lachen vandaag?” Eigenlijk moest ik helemaal niet lachen toen ik in de file stond, want ik kwam veel te laat op een afspraak, maar misschien had ik het moeten doen…

En wat bij ons goed werkt, is om niet altijd gelijk uit school allerlei vragen te stellen, maar juist op een ander moment. Bijvoorbeeld na het eten, even rustig op de bank. Dan komen de verhalen vaak wel.

Houd het gesprek in ieder geval gaande en misschien, heel misschien krijg je dan het antwoord op de vraag “hoe was het op school vandaag?”

Wat is jouw naschoolse ritueel met je kinderen?

<<