VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
10 x waarom lezen goed is voor kinderen

10 x waarom lezen goed is voor kinderen

Woensdag 7 oktober start de Kinderboekenweek weer. Tot en met 18 oktober zijn er door het hele land weer allerlei activiteiten. Ook op alle scholen wordt weer extra tijd en aandacht gegeven aan hoe leuk (voor)lezen is. Heerlijk wegdromen bij spannende, grappige of ontroerende verhalen.

 

Zelf houd ik erg veel van lezen. Boeken, tijdschriften, het maakt me niet uit. Ik hoop dit ook over te brengen op mijn kinderen. Maar naast dat lezen leuk is, is het ook erg goed voor kinderen (en ook voor ouders).

Ik probeer het lezen ook echt te stimuleren en ga altijd op zoek naar kinderboeken met leuke verhalen, waar ze zich in kunnen inleven. Ik struin vaak in boekwinkels rond, maar als ik daar geen tijd voor heb, dan slaag ik online altijd bij bol.com. Je vindt er de leukste kinderboeken. Voor elke leeftijd is er wel een leuk boek te vinden. Nieuw of tweedehands. Kijk hier voor het leuke en uitgebreide aanbod.

 

Hieronder 10 redenen waarom lezen goed is voor jou en je kinderen. Wist je dat:

 

1. Lezen goed is voor je concentratie?

Lezen kan ik eigenlijk overal. Als een boek me boeit, dan is het geen enkel probleem om me op het boek of tijdschrift te concentreren. En dat zie ik ook bij mijn kinderen. Als mijn zoon verdiept is in zijn Donald Duck of Fantasia boek, dan kan ik roepen wat ik wil, maar vaak hoort hij het pas als ik echt letterlijk voor zijn neus sta. Het lezen en nadenken over een tekst traint je concentratievermogen. Zo kunnen kinderen zich ook makkelijker concentreren op hun schoolwerk.

 

2. Lezen ontspannend is en helpt tegen stress?

Als het druk is op mijn werk of er speelt thuis van alles, dan vind ik het heerlijk om ’s avonds op de bank te ploffen met een kop thee en een goed boek. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Sussex (2009) vermindert stress als je elke dag 6 minuten leest. Hoe dat komt? Als je leest, ben je geconcentreerd op het verhaal en even helemaal in een andere wereld. Daardoor vermindert de spanning in je spieren, daalt je hartslag en ontspan je. Dit werkt voor kinderen precies zo, dus laat ze na een drukke dag lekker even lezen voor het slapengaan.

 

3. Lezen je geheugen traint?

Je hoort vaak dat lezen goed is voor het geheugen. En dat klopt ook wel. Door te lezen train je je geheugen. En net zoals sporten helpt om je lichaam gezond en in vorm te houden, zo helpt lezen om je hersenen in goede vorm te houden. Als je je hele leven leest, kan dit zelfs helpen om dementie op latere leeftijd te verkleinen.

 

4. Lezen je woordenschat vergroot?

Door te lezen komen kinderen, en natuurlijk ook volwassenen, woorden tegen die ze nog niet kennen. Al lezende leren ze die begrijpen in de context waarin ze worden gebruikt. En zo vergroten ze spelenderwijs hun woordenschat en de spelling van woorden over allerlei verschillende onderwerpen.

 

5. Een volle boekenkast indruk maakt?

Indruk maken op familie en vrienden? Zorg voor een volle boekenkast. Staat reuze intelligent.

meisje in bibliotheek retro

6. Lezen je tolerant maakt?

Door te lezen over verschillende onderwerpen, fictie en non-fictie, sta je sneller open voor andere ideeën en mensen. Je leeft je in personages in waar je het misschien niet altijd mee eens bent. Maar zo open je je brein voor nieuwe ideeën en sta je sneller open voor andere meningen.

 

7. Lezen je creatiever maakt?

Door een boek te lezen word je verbeelding geprikkeld en waan je je even in een heel andere wereld. Hierdoor doe je veel nieuwe ideeën op. Houd je van schrijven, dan helpt dat enorm als je op zoek bent naar nieuwe onderwerpen. Met een boek heb je zo een enorme lijst.

 

8. Lezen goed is voor je nachtrust?

Door de overdaad aan sociale media en het gebruik van beeldschermen, zijn kinderen vaak nog geprikkeld als ze gaan slapen. Terwijl het voor een goede nachtrust belangrijk is dat ze juist niet teveel (digitale) prikkels krijgen. Door te lezen voordat ze gaan slapen worden ze al een beetje moe en vallen ze sneller in slaap.

 

9. Lezen goed is voor je carrière?

Hier ben ik niet zo zeker van. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat kinderen die tijdens hun jeugd veel boeken lezen, de grootste kans hebben op een goede carrière. Het leidt tot de ontwikkeling van een meer empathisch vermogen en daardoor word je socialer. Wat de kans op een leidinggevende functie vergroot. Nou, ik heb me suf gelezen in mijn jeugd maar nee hoor, nog steeds geen leidinggevende functie…

 

10. Lezen gewoon leuk is?

Volledig mee eens! De simpelste reden om te lezen is gewoon omdat het leuk is! Even wegdromen in een andere wereld. Even ontspannen. Even me-time!

 

Veel leesplezier!

1 reactie

<<