VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
36 vragen om opnieuw verliefd te worden

36 vragen om opnieuw verliefd te worden

Wil je opnieuw verliefd worden op je partner? Het blijkt dat voor het opnieuw aanwakkeren van die vonk niet veel meer nodig is dan een uur of wat bij elkaar te gaan zitten, op een relaxt plekje, en elkaar de 36 vragen te stellen die je in dit artikel vindt.

Heb je een beetje medelijden met jezelf als je denkt aan je huwelijk/relatie? Heb je het idee dat je enkel nog maar werkt en zorgt en je elkaar een beetje kwijt bent? Wil je weten hoe je het vuur weer kunt aanwakkeren, zonder dat het je ontzettend veel tijd en geld kost (of, laten we realistisch zijn, een waakvlammetje)? Lees dan even verder, want dan is dit verhaal voor jou!

Een experiment, zo’n 20 jaar geleden bedacht door psycholoog Arthur Aron, is onlangs namelijk herontdekt door een Amerikaanse wetenschapster, Mandy Len Catron, op haar eigen zoektocht naar liefde.

Ok, waar gaat het precies over?

Volgens psycholoog Arthur kun je met dit experiment, ongeacht hoe lang je elkaar kent of hoeveel ruzie je al hebt gehad over wie er op staat als je baby ’s nachts huilt.., de liefde weer laten stromen.

Hij maakte een lijst met 36 vragen en beloofde dat met die vragen zelfs twee vreemden verliefd op elkaar zouden worden. De lijst bestaat uit 3 delen met elk 12 vragen en met ieder deel worden de vragen persoonlijker en stijgt de intimiteit. Je begint bijvoorbeeld met vragen als “Zou je beroemd willen zijn? En waarom?” en tot de laatste vragen behoort bijvoorbeeld “je huis brandt af. Als je familie en huisdieren veilig zijn, heb je nog net tijd om één ding uit je huis te halen. Wat is dat? En waarom?”

Het idee achter de gekozen vragen is dat, volgens de psycholoog, je meer intimiteit ervaart en je meer verbonden voelt met elkaar naarmate je meer persoonlijke gevoelens en gedachten deelt. Of zoals Mandy Len Catron het verwoordde, het experiment voelt een beetje alsof je als tiener op zomerkamp bent en de hele nacht op blijft en geheimen deelt met je nieuw verworven beste vriendin.

Hoe “werkt” het experiment?

Er zijn 2 fases. In de eerste fase deel je de vragen met je partner en in de tweede fase kijk je elkaar vier minuten lang in de ogen. De vragen vind je aan het eind van dit artikel, maar hier alvast onze suggestie: print ze, schenk een lekker wijntje voor jezelf en je partner in, zorg dat je kinderen je een uurtje niet kunnen storen en begin. Wie weet is dit wel de meest makkelijke en verrijkende date ooit!

Mandy Len Catron schreef er kort geleden een artikel over voor de New York Times dat het hele internet overging. Niet alleen probeerde ze het experiment zelf met een vriend van de sportschool, ze werd zelfs verliefd op hem!

Nog meer aanmoediging nodig om het te proberen met je partner?

Nu denk je waarschijnlijk “natuurlijk, verliefd worden kunnen we allemaal, maar dan komen er kinderen en vertel maar eens hoe het je dàn vergaat in de liefde”. Maar Mandy had na het experiment wel een hoop kennis over zichzelf vergaard en zoals ze in de New York Times schreef “de liefde overkwam hen niet, ze kózen voor de liefde”.

Is het niet zo dat, hoe langer stellen bij elkaar zijn en in het bijzonder als er kinderen zijn, dit waar lijkt te zijn? Er zijn denk ik maar weinig koppels die een leven lang verliefd blijven, te midden van de chaos die het gezinsleven nu eenmaal soms is. Voor alle andere stellen betekent bij elkaar blijven een keuze die soms aanvoelt als een baan. Je doet dingen en laat dingen omdat je elkaar liefhebt, uit respect voor elkaar en voor jullie als gezin.

Kleine dingen doen er toe als je weinig tijd hebt

Als je werkt en een gezin hebt, je dagen zijn vol en je hebt weinig tijd, dan schiet tijd voor jezelf er vaak als eerste bij in. De behoeften en zorg van en voor je gezin gaan voor die van jezelf. Je kunt dan soms het gevoel hebben dat je er alleen nog maar voor je gezin bent en zelf niet gezien wordt.

Het sluipt er soms ongemerkt in, je neemt de dingen en elkaar in je lange relatie voor vanzelfsprekend aan. Je bent samen in een bepaald rolpatroon terechtgekomen. Dingen worden een sleur en door de hectiek van elke dag vergeet je om nieuwsgierig te blijven naar je partner. Terwijl ik denk dat die nieuwsgierigheid naar elkaar belangrijk is voor een fijne relatie.

En of de liefdesvlam weer volop gaat branden of niet, deze 36 vragen zijn in ieder geval een mooi excuus om eens tijd te maken voor elkaar en gevoelens en gedachten te delen. Blijft het liefdesvuur een waakvlammetje, dan is het toch op z’n minst een manier om jezelf en je partner beter te leren kennen.

Dus waar wacht je nog op? Print deze 36 vragen en plan wat tijd in met je liefste. En als je het probeert, zijn we nieuwsgierig naar wat er gebeurt!

<<