VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
40 dagen vasten, waarom zou je het nog doen?

40 dagen vasten, waarom zou je het nog doen?

Carnaval is weer voorbij en terwijl de meeste carnavalsvierders vandaag de roes van het feest nog uitslapen en nagenieten, gaan anderen verder met de traditie. Vandaag is het namelijk Aswoensdag en is de Vastenperiode gestart, die tot aan Pasen duurt. En ik ga mee doen. Ik ga 40 dagen vasten! Hoe en waarom? Lees even verder.

 

Wat zegt Wikipedia over vasten:

“Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken of van bepaalde spijzen voor een bepaalde periode.”

Katholieken moesten in de Vastentijd vaker bidden, mochten geen vlees eten of slechts één maaltijd per dag. Deze 40 dagen waren een periode van onthouding en bezinning en moest mensen dichter bij god brengen (men telde Aswoensdag en de zondagen niet mee). Vanwege ons hectische leven en het kleinere aantal actieve gelovigen is die manier van vasten vandaag de dag echter bijna niet meer haalbaar.

 

Het vasten is veranderd

Maar ook al ben je niet gelovig, toch kan een periode van zelfreflectie door jezelf ‘een moderne zonde’ te ontzeggen heilzaam voor je zijn en ruimte scheppen in je hoofd, hart en lichaam. Zie het als een stukje bezinning op je leven, of bepaalde aspecten daarvan. Maar je hoeft dat natuurlijk niet te doen door jezelf 40 dagen uit te hongeren. Er zijn andere, modernere manieren.

Denk bijvoorbeeld aan het jezelf onthouden van ‘zondes’ als chocolade, fastfood, koffie of sociale media. Door hier een periode niet aan mee te doen, ga je bewuster om met moderne luxe en reinig je je geest.

 

Zoek eerst je slechte gewoonte

Bedenk eerst van welke gewoonte je wel af zou willen omdat die je dagelijkse leven in meer of mindere mate verstoort. Hoe zou je leven positief kunnen veranderen als je bepaalde gedragingen verandert? Het moet wel iets zijn dat je ook de hele vastenperiode van 40 dagen vol kunt houden, anders wordt het te zwaar.

Wat zou dat voor mij kunnen betekenen? Daarover nadenkend kwam ik op volgende:

  1. Er zijn veel mensen die nu starten met 40 dagen zonder alcohol. Mooi streven, want het blijkt dat mensen daarna echt structureel minder blijven drinken. Maar mensen die me kennen weten dat ik een enorme zoetekauw ben, ook al weet ik heel goed dat al die suikers slecht voor me zijn. Dus hoe zou ik me voelen als ik 40 dagen niet snoep? Zonder heerlijke chocolade, drop/zuurtjes e.d., gebak en koekjes. Dat is mijn eerste zonde die ik hoop af te leren.
  2. Ook merk ik dat, als ik het druk heb of in een heel productieve bui ben, ik teveel koffie drink. De hele dag door. En dat is niet bepaald goed voor je. Je stressniveau gaat omhoog, net als je cholesterol, je kunt maagproblemen krijgen, of humeurig worden, ga zo maar door. Dus hoe zou ik me voelen als ik 40 dagen geen koffie drink? Goed, dat is zonde nummer twee die ik aanpak.
  3. Telefoon en social media zijn ook van die dingen. We zijn tegenwoordig altijd bereikbaar, van de ochtend tot de avond. Maar echt goed voor je is dat niet. Dus ik neem me voor om na 21.00 uur niet meer online te zijn, zodat ik tijd heb voor andere dingen. Zonde nummer drie.

 

Wat hoop ik te bereiken?

Uit onderzoek is gebleken dat we vaak teveel ineens willen veranderen in ons leven. Als dat niet lukt, voelen we ons slecht over onszelf. Beter is het om te beginnen met enkele aanpassingen, en te zien wat dat voor je doet.

Ik zal mezelf ongetwijfeld tegenkomen en momenten van zwakte kennen. Maar ik hoop dat ik me na die 40 dagen krachtiger voel, energieker, mezelf beter ken en meer ruimte in mijn hoofd heb.

 

Laat maar komen!

 

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Ben jij ook een hopeloze suiker addict en wil je er vanaf?

<<