VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
5 tips om ‘nee’ te zeggen tegen je baas

5 tips om ‘nee’ te zeggen tegen je baas

Vorige week had ik het nog. Ging ik na dagen overwerken ‘s morgens vroeg toch echt naar mijn werk met het  idee: “vanavond ga ik op tijd naar huis, wat er ook gebeurt”. Hoewel het werk zich die dag alweer aardig opstapelde was ik er tot laat in de middag van overtuigd mijn doelstelling te gaan halen. Tot mijn baas aan mijn bureau verscheen met zijn meest innemende glimlach en mij nog even een flinke klus in de maag splitste. “Anders neem je het toch mee naar huis” zei hij er ook nog heel sociaal voelend achteraan… 

Herken jij je in dit soort situaties? Dat je er weer een berg werk bij  krijgt waar je geen tijd voor hebt of wat eigenlijk niet bij je werk hoort?

 

Dan zijn onderstaande 5 tips om ‘nee’ te zeggen tegen je baas, misschien iets voor jou:

1. Zeg ja met een maar

Bijvoorbeeld “ja, maar het wordt wel morgen (of volgende week) want ik moet eerst dit afmaken” of “ja, ik zal het doen, maar dan blijft er ander werk liggen.” Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je een duidelijk overzicht hebt van het werk wat je nog moet doen en de urgentie van de verschillende taken.

2. Win tijd

Ben jij het type dat in principe altijd direct ja zegt, vaak nog zonder je  af te vragen hoeveel werk het precies is en wat voor gevolgen het heeft voor je eigen werk? Dan is het wellicht verstandig om iets te zeggen in de trant van “ik moet even kijken of ik hier tijd voor heb, ik kom er zo bij je op terug”. Dan kun je even rustig uitzoeken of je het werk er wel bij kunt hebben en zo niet, nadenken hoe je je weigering gaat inkleden.

3. Begin je zin met “ik begrijp…”

Bijvoorbeeld “ik begrijp dat dit gedaan moet worden” of “ik begrijp dat je me dit vraagt…” om het verzoek vervolgens vriendelijk af te wijzen of nog beter, een compromis voor te stellen. Bijvoorbeeld dat je wel een extra dag kunt komen werken waarvoor je dan een vrije dag terugkrijgt ter compensatie.

4. Let op je lichaamstaal

Als je nee zegt, zeg het dan met overtuiging. Kijk je baas aan, zit of sta rechtop, spreek duidelijk en ga niet zenuwachtig met je handen zitten friemelen of opeens gebiologeerd focussen op die tandpastavlek op je broek (zit die er de hele morgen al?). Kortom, zorg ervoor dat je lichaam niet tegenspreekt wat je met woorden zegt. Om je werk leuk te houden of om indruk te maken op je baas kun je soms best eens wat extra’s doen, maar er zijn grenzen. Geef deze duidelijk aan.

5. Wees eerlijk

Beloof niets wat je niet waar kunt maken. Neem in ieder geval geen werk aan waarvan je van te voren al weet dat je het niet op tijd af gaat krijgen. Hoe goed je het ook bedoelt, alles is beter dan ja zeggen en nee doen. Dan krijg je irritaties en heb je nog veel meer goed te maken. Eerlijk duurt het langst,dat geldt zeker ook op de werkvloer.

<<