VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
5 tips voor de voorjaarsschoonmaak

5 tips voor de voorjaarsschoonmaak

De lente is aangebroken! En dan krijgen veel vrouwen (en misschien een paar mannen…) toch wel een soort kriebel in hun lijf. Een kriebel die aangeeft dat de bezem door het huis moet. Ja, het is tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak! Heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg. Met dit stappenplan heb jij straks je hele huis weer aan kant!

 

Is je huis toe aan een grote schoonmaak? Met dit plan in 5 stappen ontdoe je je huis snel en efficiënt van rommel en maak je het goed schoon. Wat heb je nodig: 3 grote dozen, een beetje tijd en de wil om ook echt dingen weg te gooien.

En dat is niet alleen een letterlijke schoonmaak, Het is ook symbolisch. Door spullen weg te gooien en dingen schoon te maken, maak je ruimte voor iets nieuws. Het is ook een schoonmaak voor je hoofd. Schoonmaken geeft lucht en ruimte.

 

Tip 1: zo start je

Als je rondkijkt in je huis, zou je wel in alle kamers tegelijk willen beginnen. Want overal ligt wel kinderspeelgoed, kleding, een koffiekopje, post die je nog op moet ruimen, losse frutsels (wat móet je ermee?). Je wilt weer een schoon, fris ruikend en opgeruimd huis! Hoe pak je het aan? Begin in de woonkamer, want daar breng je de meeste tijd door. Dan doe je de slaapkamer, kinderkamers, de keuken en de badkamer.
Belangrijk: ruim éérst op en gooi overbodige spullen weg. Daarna ga je echt schoonmaken.

 

Tip 1A:

De meeste van ons vinden schoonmaken niet echt leuk. We doen liever andere dingen. Maar met de juiste schoonmaakspullen doe jij de voorjaarsschoonmaak fluitend. Bij bol.com vind je alles, van schoonmaakmiddelen, vloer- en ruitenreinigers tot stofzuigers. Lekker online bestellen en je hoeft nooit meer te sjouwen met zware flessen was- en schoonmaakmiddel.

 

Tip 2: weggooien of bewaren?

Eerst ga je kijken wat mag blijven en wat er weg kan. Doe dit per kamer. Begin met de woonkamer, dan de slaapkamer, de keuken en dan de kleine ruimtes. Zet drie kartonnen dozen neer met daarop: ‘bewaren maar niet hier’, ‘weggeven’ en ‘weggooien’. Bekijk echt álle spullen per ruimte en bedenk in welke doos het hoort. Doe het stukje voor stukje, bijvoorbeeld eerst de boekenkast en dan de zithoek, dan de slaapkamer en dan de keuken . Als je klaar bent met opruimen kun je gaan schoonmaken: stofzuigen, dweilen, ramen lappen enzovoort.

 

Tip 3: gebruik de ruimte alleen waarvoor hij bedoeld is

Je slaapkamer bijvoorbeeld is alleen bedoeld om te slapen en te vrijen. Doe dus ook echt weg wat daar niet bij hoort en gebruik daarvoor ook weer de drie dozen. Daarna stof je de kamer af en haal je de stofzuiger erdoor. Indien nodig, lap je de ramen en zet je de ramen open voor frisse lucht. Jouw winst: beter slapen en opstaan met een uitgerust en opgeruimd gevoel. Probeer ook elke ochtend je bed op te maken, zo kom je ’s avonds in een mooi opgemaakt bed terecht.

 

Tip 4: doe de grootste klus eerst

Denk hierbij aan de keuken. Hier hopen zich vaak spullen op die er eigenlijk niet horen of die over de datum zijn of die je niet gebruikt. Daarnaast is de keuken door vetaanslag en etensresten vaak de grootste schoonmaakklus tijdens de voorjaarsschoonmaak. Begin met het uitmesten van alle kastjes en lades. Bedenk of je al die spullen écht allemaal nodig hebt en stop ze weer in de juiste doos. Maak vervolgens een logische indeling voor de kastjes, potten en pannen bij het fornuis en vaatwasser tabletten bij de vaatwasser. Ook een rommella mag niet ontbreken in de keuken. Daarna kun je gaan poetsen: fornuis en oven schoonmaken, afzuigkap boenen (zitten vaak veel vetresten op) en de gootsteen ontstoppen.

 

Tip 5: klaar? Nog even goed ventileren

Tot slot ruim je de kleine ruimtes op, zoals de gang, overloop, trap, wc en badkamer. Hier ligt vaak minder rommel en ben je waarschijnlijk sneller klaar. Doe dan gelijk een grote schoonmaakbeurt en poets gelijk badkamertegels en de wasmachine.
Een goede ventilatie* in je huis is van belang, dus zet alle ramen open, steek een lekker geurkaarsje aan en geniet van je heerlijk opgeruimde huis!

 

We hopen dat jouw voorjaarsschoonmaak een stuk makkelijker wordt met deze tips. Succes!
Hoe pak jij de voorjaarsschoonmaak aan?

 

*Ventilatie zorgt voor de toevoer van verse lucht en de afvoer van ‘oude’ lucht. Het is van levensbelang voor je gezondheid. Je kunt hier meer over lezen op de website van de Rijksoverheid

<<