VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
5 x een meer geduldige mama

5 x een meer geduldige mama

Als er iets is waar ik iedere dag in uitgedaagd word sinds ik mama ben, dan is het wel geduld. Van nature ben ik al niet heel geduldig (lees: ongeduldig) als dingen anders lopen dan gepland, maar sinds ik moeder ben, is het soms echt een hele opgave om geduldig te blijven.

Toen de oudste geboren werd, was het leren hoe je borstvoeding moest geven en uitvinden waar je baby rustig van werd. In de dreumes- en peutertijd moest ik leren accepteren dat je 3 x zoveel tijd moet nemen als je ergens naar toe wil. Als kleuter was het de niet aflatende stroom van ‘waarom’ vragen. En nu ze naar school gaan, is ‘ja, maar’ het nieuwe modewoord.

Elke dag zijn er wel tientallen situaties om je geduld te oefenen. Voor een niet zo geduldig persoon als ik ben, is dat best een opgave. Toch probeer ik het elke dag opnieuw en neem me voor diep adem te halen en geduldig te reageren op wat er gebeurt.

Want het laatste wat ik wil is een moppermoeder worden!

 

Hieronder 5 manieren om een meer geduldige mama te worden:

1. Bekijk de situatie vanuit het gezichtspunt van je kind

Als we pannenkoeken maken, dan wil mijn dochter graag meehelpen. Erg leuk, maar dan eten we standaard veel later. Zij voelt absoluut niet de noodzaak om sneller te roeren in de beslagkom. Ze let niet op de klok. Ik probeer dan door haar ogen te kijken. Want wat maakt het eigenlijk uit als we wat later eten? Ze wil gewoon graag in die beslagkom roeren en de rozijntjes erbij doen. En, belangrijk, ze heeft er lol in. En dit geldt natuurlijk voor veel meer situaties.

2. Plan vooruit (althans, dat probeer ik)

In mijn eentje ben ik makkelijk in 20 minuten heen en weer naar de supermarkt, maar dat lukt echt niet met kleine kinderen.Dus in plaats van iedereen te haasten en zelf gestrest te worden, probeer ik extra tijd te plannen waar ik kan. En dan liefst nóg wat extra tijd, want ik ben nogal geneigd te optimistisch te plannen. Die extra tijd zorgt ervoor dat ik een stuk relaxter ben en met meer geduld onverwachte situaties aankan. Of ik ga alleen naar de supermarkt…

3. Neem even tijd voor jezelf

Als ik voel dat ik ongeduldig word en door kleine dingen geïrriteerd raak, dan weet ik dat ik even afstand moet nemen en iets voor mezelf moet doen. Even hardlopen, een tijdschrift lezen, een kop koffie met een vriendin drinken of een wandeling maken. Het helpt me om alles weer in perspectief te zien, mijn humeur verbetert en ik voel me weer geduldiger en relaxter. Ook een mama heeft tijd voor zichzelf nodig.

4. Eén ding tegelijk doen

Tegelijkertijd die paar dringende werkmails wegwerken, whatsapp berichten beantwoorden en luisteren naar hoe de gymles op school was, gaat mij niet altijd zo goed af. Multitasken oké, maar tot een bepaald moment. Beter werkt het om de laptop op te bergen tot ’s avonds als de kinderen slapen, de telefoon weg te leggen en de tijd te nemen voor het gymverhaal. Dat dankbare gezichtje als je echt luistert is mijn beloning. En dan is het ineens niet meer zo moeilijk om geduldig te blijven.

5. Bedenk dat je een rolmodel bent voor je kind

Iedere mama verliest wel eens haar geduld en dat voelt nooit goed. Zeker niet als je ziet dat het je kind verdrietig maakt. Maar daarnaast kopiëren kinderen feilloos het gedrag van hun ouders. Als jij je geduld verliest en gaat schreeuwen, dan zal je kind dat op gegeven moment ook gaan doen. Dreig je je geduld te gaan verliezen, haal een paar keer diep adem en denk eraan hoeveel je van je kinderen houdt en hoe lief ze zijn.

 

Want wat wil je dat je kinderen zich later herinneren? Een mama die lief en geduldig was of een moppermoeder?

freaking out

3 reacties

<<