VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
7 tips om Sintstress te voorkomen

7 tips om Sintstress te voorkomen

De Sint is weer in het land! Drie weken lang moet Sinterklaas weer aan de bak: schoenen vullen, verlanglijstjes lezen en cadeautjes voor pakjesavond kopen. Druk, druk, druk en toch lijkt de Sint geen last te hebben van Sintstress.

Dit jaar is vermoedelijk het laatste jaar dat we Sinterklaas vieren op de gebruikelijke manier van Pakjesavond. Sinds vorig jaar is onze zoon op de hoogte van het Grote Geheim van Sinterklaas. Volgend jaar waarschijnlijk ook onze dochter. Dan wordt de spanning toch anders.

 

Voor veel kinderen is de Sinterklaasperiode namelijk erg spannend. En daar reageren ze verschillend op. Sommige kinderen komen voor dag en dauw uit bed, slapen slecht in of stellen je lastige vragen.

 

Hier zijn enkele tips om met Sintstress bij kinderen (en ouders) om te gaan.

1. Geef je kleuter een groot vel papier en een speelgoedgids en laat het zijn favoriete boek, speelgoed, dvd, etc. uitknippen en op het vel papier plakken. Vertel dat de goede Sint niet alles kan geven wat op het verlanglijstje staat, maar zo wel weet wat je kind leuk vindt.

 

2. Maak een weekplanner. Zet hierop de datum van aankomst van Sinterklaas en vertrek. Maar zet hier ook op wanneer je kind zijn schoen mag zetten of wanneer de Sint op school komt voor een bezoekje. Zo weet je kind beter wat er wanneer gebeurt.

 

3. Vier je Sinterklaas (en Kerst) met familie of vrienden, maak dan vooraf heldere afspraken over hoe jullie het gaan vieren. Stem bijvoorbeeld één goed cadeau onderling af en bepaal samen het aantal cadeautjes. Kinderen letten niet zo op de waarde van cadeautjes, maar hebben het wel in de gaten als het aantal cadeautjes per kind flink verschilt. Zo zorg je voor beetje evenwicht voor alle kinderen.

 

4. Een echte aanrader is het prachtige prentenboek Sinterklaas van Charlotte Dematons. Mooie afbeeldingen geven weer hoe de Sint woont in Spanje, hoe de reis naar Nederland gaat, hoe hulpsinterklazen de cadeautjes rondbrengen in ons land en tot slot krijg je ook een kijkje in hoe de terugkomst in Spanje is!

 

5. Een dagje in de huid kruipen van een Piet? Ga naar het Pakhuis van Sinterklaas en doe mee met de Pietentraining! Kinderen worden beloond met een Pietendiploma. Welk kind wil dat nu niet? Kijk op www.limburgsmuseum.nl voor meer informatie.

 

6. Naast de intocht van Sinterklaas is het fijn voor kinderen om ook afscheid te nemen van Sinterklaas. Zo sluit je alle drukke en spannende dagen rustig af. Laat je kind na pakjesavond nog één keer zijn/haar schoen zetten, zing ‘Dag Sinterklaasje, dag, dag’ en geef dan de lege zak van Sinterklaas mee terug naar Spanje.

 

Tot slot een tip voor de mama’s (en papa’s, opa’s en oma’s):

7. Laat ‘Sinterklaas’ tijdig de cadeautjes inkopen om stress te voorkomen. Voorkom dat hij moet aansluiten in de lange wachtrijen in de winkels en geef hem de tip om lekker online te shoppen.

 

Er zijn veel webshops die speciale Sinterklaasshops hebben. Bijvoorbeeld Bol.com, Duckstadshop, Kixx Online, De Grote Speelgoedwinkel en V&D. En deze weken veelal met hele mooie acties.

Lekker makkelijk shoppen vanuit je luie stoel en alles in één keer thuisbezorgd. Bedankt Sinterklaas!

4 reacties

 1. Avatar
  Vlijtig Liesje november 17, 2015

  Mijn belangrijkste anti stress tip is het Sinterklaasjournaal vermijden, want dat vind ik altijd erg stresserig. Er gaat altijd van alles mis en er zijn veel problemen die zich opstapelen!

  • Avatar
   Cecilia november 17, 2015

   Inderdaad, er is nu nooit eens een jaar waarin het allemaal in één keer goed gaat he. Maar uiteindelijk komt het ieder jaar altijd weer in orde! Alle kindjes blij!

 2. Avatar
  sunny mama november 18, 2015

  Kindertjes zijn vaak errug druk tijdens de sinterklaasperiode. De verwachtingen en de spanningen stijgen dan ten top! 😉
  Ik vind dat het erbij hoort.

  Hallo Sunny!

  • Avatar
   Cecilia november 19, 2015

   Jaaa, dat vind ik ook. Die spanning of er iets in hun schoen zit. Wat de Sint op pakjesavond brengt. Iedere avond Sinterklaasjournaal. Pepernoten, chocoladeletters en speculaas. Heerlijke gezelligheid!

<<