VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Deze 7 typische ‘mama klussen’ kunnen veel makkelijker

Deze 7 typische ‘mama klussen’ kunnen veel makkelijker

Ieder gezin kent het wel, geruzie over het huishouden. Vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze ‘alles’ in huis moeten doen. Mannen zien het probleem niet en vinden eigenlijk dat ze wel heel goed meehelpen in huis. Als de taakverdeling niet goed voelt of onduidelijk is, kan het huishouden tot behoorlijke irritaties leiden.

 

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zich vaak meer zorgen maken of alles wel goed gaat en ook vaker dan mannen denken dat ze bepaalde dingen in het huishouden gewoon beter kunnen.
Maar ook als er wel een taakverdeling is, komen klusjes toch vaak op mama neer. Want ‘die is daar toch veel beter in!”

 

Personal assistent

Een rondvraag langs mijn vriendinnen leverde een interessant plaatje op: de meesten voelen zich een soort ‘personal assistent’ van de overige gezinsleden. Mama is de enige in huis die weet waar alles ligt. We hebben een soort zintuig dat ons in staat stelt om onbewust te registreren wat waar ligt. Het “mamaaaa, waar liggen mijn …..” is dan ook een veelgehoorde uitroep in de huishoudens van mijn vriendinnen en die van mijzelf.

Zelf tassen opruimen, kleding in de wasmand gooien en gebruikte bekers/bordjes in de vaatwasser doen, is er meestal niet bij. En het erge is, wij schijnen de enigen in huis te zijn die zich daar aan stoort!

 

Dat moet toch makkelijker kunnen? Ook wij vrouwen willen na een lange werkdag wat vrije tijd en rust ervaren en toch alles goed geregeld hebben.

Wat zijn nu de typische mama klussen waar wij mama’s toch meestal voor opdraaien en hoe kunnen we het makkelijker maken voor onszelf?

 

1. Koken:

Als ik thuiskom uit mijn werk, dan duik ik meestal gelijk de keuken in. Want een beetje fatsoenlijke maaltijd kost wat tijd. Maar ik zou liever met een wijntje lekker even bijpraten met mijn kinderen en partner. Alleen staat die maaltijd dan veel te laat op tafel. De oplossing zit in vooruit koken. Kook gewoon voor 2 dagen en vries één portie is voor een paar dagen later. Of doe een dagje soep met brood.

2. Aankleden:

Feit is dat de meeste mama’s iets meer oog voor mode hebben dan papa’s en dus komt het vaak op mama aan wat de kids naar school aandoen. Voorkom strijd en laat je kind de avond ervoor uit 2 setjes kiezen en leg het gekozen setje klaar. Leg het andere setje in de kast. Mocht je kind de volgende ochtend toch nog van gedachten veranderen, dan pak je gewoon het andere setje. En anders ligt dat vast klaar voor de dag erna. Zonder ruzie.

3. Haren doen:

De meeste papa’s zijn niet zo bedreven in staarten en vlechten maken. Ik trouwens ook niet…maar goed, dat is een ander verhaal. Heb je een dochter? Maak de afspraak dat jij op schooldagen haar haren doet en als er een feestje is. In het weekend doet ze het zelf of je partner. Houd hier aan vast! Want hoe erg is het dat ze in het weekend met losse haren of een slordige staart loopt?
Heb je vaak onenigheid met je partner over wel/niet gel in de haren van je zoon? Laat het los! Vertrouw erop dat je partner je kind naar school stuurt met haren die hij zelf ook stoer zou vinden. En let maar op: als je kind ouder is zorgt hij echt zelf wel voor stoer gekamde haren .

4. Halen en brengen van clubje naar clubje:

Je gunt je kind heus van alles, maar soms lijk je wel een taxibedrijf. Regel het makkelijker door met andere moeders af te spreken dat je om beurten rijdt.

5. Boodschappen doen:

Zonder lijstje (die vaak door mama’s is opgesteld..) is het voor papa’s vaak lastig om alle benodigde boodschappen te halen. Bestel gewoon eens per week/twee weken online. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden: Hello Fresh, Albert Heijn, Mathijs Maaltijdbox. Ga daarnaast nog 2 keer wat verse spullen halen in de supermarkt en je bent klaar.

6. Cadeautjes voor kinderfeestjes:

Meestal ben ik degene die aan cadeautjes voor de kinderfeestjes van zoon en dochter denkt en ze dus regelt. Met 4 dagen werken per week is dat soms lastig plannen. Nu heb ik een lijst van alle verjaardagen van vriendjes en vriendinnetjes en bestel gewoon in één keer een aantal cadeautjes online via bol.com of bartsmit.nl.

7. Opruimen van rondslingerend speelgoed, vuil servies, natte handdoeken en schone was…:

Grrr, hier kan ik echt wel af en toe boos om worden en een aantal vriendinnen van mij blijkbaar ook. De oplossing is toch heel simpel: iedereen doet zijn eigen spullen in de was, vaatwasser ed. Anders wordt het gewoon NIET schoon. Ik heb ook een leven! Let wel een beetje op de leeftijd van je kind, maar je kunt ze echt al vrij jong leren om mee te helpen hun eigen spullen op te ruimen.

 

Hoe is de verdeling bij jou thuis? En doe jij ook wel eens de typische ‘papa-klussen’ als boren, zagen en kastjes in elkaar zetten? Ik heb een paar vriendinnen die daar héél handig in zijn. Ofwel omdat manlief niet zo handig is, ofwel omdat er gewoon even geen manlief is. Ik zeg chapeau!

 

ps: meestal doen we het wel met veel liefde hoor! 🙂

Hotel mama

<<