VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
8x zo overleef je de after-vakantie dip

8x zo overleef je de after-vakantie dip

Zo, de vakantie zit erop. De kids gaan weer naar school en jij mag weer aan het werk. Maar heb je ook zo’n moeite om na een paar heerlijke weken uitrusten, ontspannen en werk loslaten, nu weer aan de slag te gaan? Mails wegwerken, je huishouden regelen en ook je gezin weer in het ritme krijgen. Je hebt er niet echt puf en energie voor. Het lijkt wel of die vakantie er nooit is geweest. Kortom, je hebt last van een after-vakantie dip!

Hieronder 8 tips om de after-vakantie dip te overleven:

1. Begin niet meteen met werken de dag nadat je thuiskomt

Begin bijvoorbeeld op donderdag en laat je ‘out of office’ nog even aanstaan. Zo kun je rustig je mails wegwerken en bekijken wat er ook weer allemaal speelt. Nog een voordeel: het is na 2 dagen alweer weekend!

2. Plan leuke dingen

Houd het vakantiegevoel langer vast door veel leuke dingen in te plannen. Probeer de dingen die je op vakantie deed, ook thuis te blijven doen (lekker wandelen, lezen, spelletjes doen). Als je lekker in je vel zit, gaat het ook makkelijker op je werk. Wijk af van je normale routine. Ga eens door de week uit eten of neem halverwege de week een dag vrij en ga lekker naar buiten.

3. Deel je vakantieverhalen

Maak een leuk fotoboek met je vakantiefoto’s, deel je foto’s via Facebook, plan een avondje met vrienden en laat iedereen een paar leuke anekdotes van de vakantie vertellen. Zo houd je de herinneringen aan je vakantie nog een poosje levend.

4. Klets bij met collega’s

Niet meteen achter die laptop kruipen, maar eerst even met een kop koffie bijkletsen met je collega’s. Hoe waren hun vakanties. Wat zijn de laatste roddels en de laatste bedrijfsnieuwtjes. En ga op tijd naar huis die eerste week.

5. Kom in actie!

De vakantie is een uitgelezen moment om goede voornemens te maken. Plannen en ideeën borrelen als het ware vanzelf op. Eenmaal weer thuis en in het ritme van alledag, komt het er vaak niet meer van. Maar of het nu gaat om dingen anders aan te pakken in je huidige baan of juist op zoek te gaan naar een andere baan: kom in actie! Laat je ideeën niet in het water vallen. Stel een reëel plan op met inspirerende doelen en voer het uit.

6. Leef simpeler en voel je vrij

Op vakantie leef je meestal eenvoudiger dan thuis. Er zijn minder mensen om rekening mee te houden, je hebt minder spullen bij je, je doet allerlei leuke indrukken op, er zijn geen collega’s die je storen als je net met een belangrijke klus bezig bent. Daardoor heb je overzicht. Dat kun je thuis ook vasthouden. Probeer bijvoorbeeld eens een dag in de week op media-dieet te gaan. Even geen sociale prikkels. Door de rust die je dan ervaart, maak je je hoofd leeg en kun je denken aan de dingen die er voor jou echt toe doen. Schrijf ze op een lijstje en lees ze geregeld nog eens door.

7. Doe minder

Focus is het toverwoord hier. Richt je op je werk op wat belangrijk is en doe alleen de essentiële dingen. Hierdoor word je ook effectiever en bereik je meer. En dat geeft je een voldaan gevoel.

8. Bekijk het leven met humor

Op vakantie is het vaak heel gemakkelijk om jezelf en de wereld te relativeren. Maar dat speelse gevoel kun je ook thuis vasthouden. Met humor. Probeer de lol van situaties in te zien en lach om jezelf en het leven. Want iedereen weet: lachen is gezond! Het is overigens niet de bedoeling om grappen ten koste van anderen te maken of jezelf steeds naar beneden te halen. Positieve humor is bedoeld om jezelf en anderen op te vrolijken, te ontspannen en het leven lichter te zien.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Zo laat je je werk los tijdens de vakantie: 9 tips

1 reactie

<<