VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Birdnesting, de nieuwe trend binnen co-ouderschap?

Birdnesting, de nieuwe trend binnen co-ouderschap?

“Eh, bird wat?” Ik had er nog nooit van gehoord, maar er blijkt gewoon een woord te zijn voor dat wat de ex en ik sinds enkele maanden doen: birdnesting.

Sinds we de beslissing namen om uit elkaar te gaan, staat voor ons voorop dat onze kinderen er zo min mogelijk last van moeten hebben. Zij kiezen immers niet voor deze situatie en we willen voor hen zoveel mogelijk hetzelfde houden. We willen ook allebei evenveel voor ze zorgen. En het lijkt ons voor hen vreselijk steeds weer met hun logeerkoffertje van het ene naar het andere huis te moeten. Voor ons was het dan ook een logische keuze om voor co-ouderschap te kiezen en een huis erbij te huren. Op die manier houden de kinderen hun eigen kamertje en spullen thuis en vliegen wij als vogels in en uit het nest om voor onze jongen te zorgen. Vandaar de naam birdnesting.

In Amerika is dit al langer een trend onder koppels die uit elkaar gaan, maar het is nu ook overgewaaid naar Nederland.

 

Voordelen van birdnesting

Birdnesting heeft een aantal voordelen. Omdat onze kinderen in hun vertrouwde omgeving blijven wonen, met dezelfde vriendjes en dezelfde school, blijven dag- en weekritmes bestaan. Kleding, speelgoed, knuffels en schoolspullen blijven op één plek. Er wordt niets meer vergeten. De eerste weken vergat ik zelf echt van álles en greep ik vaak mis in de kledingkast, op zoek naar dat ene jurkje dat ik naar mijn werk aan wilde. Maar als volwassene kan ik goed vooruit plannen, dus nu gaat het prima.

We hebben ook geen gedoe over wie in het huis mag blijven wonen. We hebben de tijd om alle opties te overwegen. Blijft één van ons in ons huidige huis wonen of gaan we het verkopen? Als je huis onder water staat en er is sprake van een restschuld bij verkoop, dan is birdnesting wellicht ook een goede optie voor je.

 

Zijn er ook nadelen?

Wij hebben een gemeubileerd appartement gehuurd, op slechts 700 meter van ons eigen huis. Voor ons een belangrijk aspect, omdat de kinderen gemakkelijk van het ene huis naar het andere kunnen, als ze dat zouden willen. En voor mezelf voelt dat ook alsof de kinderen altijd dichtbij zijn. Maar ik besef ook dat niet alle ouders dat kunnen betalen.

De ouderlijke woning (en ook het tweede huis) moet je natuurlijk netjes achterlaten voor de ander. Dat kan alleen met goede afspraken. Als jij bijvoorbeeld een opruimtype bent en de boeken van Marie Kondo uit je hoofd kent, maar je ex is het type sloddervos, dan worden die verschillen na een scheiding ineens wel heel erg duidelijk.

Ik kom erachter dat je eigenlijk ook meer moet afstemmen dan toen we nog samenwoonden. Aan het opbouwen van mijn eigen leven kom ik nog niet echt toe. We zijn nu ook nog zo met elkaar verbonden, er zijn nog zoveel dingen te regelen, dat ik nog niet heel erg bezig ben met dingen voor mezelf. Ik vraag me ook af hoe het gaat als er een nieuwe partner opduikt? Vind ik het dan ok, dat die ook in ons tweede huis is of niet?

 

Zijn er fiscale gevolgen?

Als één van de ouders niet meer ingeschreven staat op het adres van het ouderlijk huis, kan dat gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. Ook de kinderbijslag en eventuele Tegemoetkoming Schoolkosten wordt maar aan één ouder uitbetaald. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar laat je goed informeren. Een mediator of scheidingsexpert kan je hierbij helpen.

Als je uit elkaar gaat en je hebt kinderen, dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. De afspraken die je maakt over birdnesting, kun je daarin vastleggen.

 

Hoe gaat het bij ons?

Vanaf het begin was duidelijk dat dit voor ons een tijdelijke oplossing is en dat weten de kinderen ook. Door te kiezen voor deze vorm van co-ouderschap als tussenstap, hebben we de gelegenheid te ervaren hoe het voor iedereen is. We merken dat de kinderen een beetje aan de nieuwe situatie gewend raken en het fijn vinden thuis te zijn. Op vaste momenten is papa of mama thuis en dat geeft ze houvast en structuur. Het heen en weer gesleep met mijn spullen begint ook te wennen, al blijft het wel vooruitdenken. De eerste weken vond ik het vreselijk om alleen in het appartement te zijn. Nu vind ik het soms fijn om die tijd voor mezelf te hebben.

 

Wat spreek je af?

Wij betalen samen alle kosten voor beide huizen. Ook de boodschappen. Dan heb je geen gezeur als de één het brood of erger, de wijn van de ander zou opmaken. Wel zorgen we ervoor dat de koelkast niet volledig leeg is als de ander komt. En wil de ex een feestje geven in het appartement, dan ga ik natuurlijk niet betalen voor de drank en vice versa. We hebben afspraken over poetsen en bedden verschonen en dat werkt prima. Het is een beetje learning by doing. Als het niet werkt, praten we erover en passen de afspraken aan. En ik probeer niet te zeuren over kleine dingen. Dat is alleen maar negatieve energie. Vind ik het toch eens lastig? Dan houd ik in mijn achterhoofd dat dit tijdelijk is.

 

Een paar maanden later

Nu na een paar maanden birdnesting merk ik wel dat ik behoefte krijg aan een plek voor mezelf. Waar ik een nieuw warm thuis kan maken voor mij en de kinderen. Aan een nieuwe fase in mijn leven kan beginnen. Het voelt nu soms alsof we nog samenwonen, maar dan in twee huizen. Het moet dus niet te lang duren. Ik wil gewoon ’s ochtends de deur uit kunnen naar mijn werk met een onopgemaakt bed, de ontbijtspullen nog op tafel en mijn natte handdoek op de badrand.

 

Maar als tijdelijke oplossing geloof ik heel erg in birdnesting. Het hangt natuurlijk van je situatie af of het kan, maar ga je uit elkaar en kun je nog communiceren met elkaar, overweeg dan ook deze oplossing. De kinderen hebben het al moeilijk genoeg, laat het gesleep met logeerkoffertjes liefst nog even wachten.

 

<<