VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Deze kerstavond ben ik alleen

Deze kerstavond ben ik alleen

Voor het eerst in 25 jaar ben ik op kerstavond alleen. En word ik eerste kerstdag alleen wakker, zonder kinderen en zonder partner. De kinderen vieren kerstavond met de ex bij zijn moeder. En oma zorgt ongetwijfeld voor een heerlijk kerstontbijt op eerste kerstdag. Compleet met geurige vers (af)gebakken broodjes, een gekookt eitje en cadeautjes onder de boom. En dat is niet zielig voor mij, daar voel ik me heel goed bij!

 

De hele week ben ik al aan het rennen om alles gedaan te krijgen. Op het werk wil iedereen de laatste week nog van alles af hebben. Cadeautjes moeten nog gekocht worden, net als de boodschappen voor het ‘kerstmenu’ en o ja, ik moet nog iets leuks hebben om aan te trekken. Tussendoor koop ik kerst knutsels op de kerstmarkt op school bij mijn dochter en logeren er drie dagen op rij vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen bij mij. Ik ben bekaf. En kerst moet nog beginnen.

 

“Kind, je zit toch niet op kerstavond alleen he, kom dan gezellig naar ons”. Nee mam, hoe lief ik jullie en het aanbod ook vindt, deze kerstavond blijf ik thuis. Alleen. Met twee superleuke en grappige katten, een wijntje en lekkere 80’s muziek op de achtergrond. Ik heb behoefte aan tijd met mezelf.

 

Waarom zien veel mensen single vrouwen (sorry mannen) als zielig als ze met de feestdagen niet alle dagen onder de mensen zijn? Of dat gewoon even niet willen zijn. Met Kerst wordt de nadruk zó gelegd op samen met je gezin tijd doorbrengen, dat je bijna een schuldgevoel krijgt als je dat niet wilt. Kijk maar naar de tv-reclames. Alle happy families lachen je tegemoet. Steevast rond een gezellig gedekte en overvolle tafel.

 

En kijk je rond in de supermarkt, dan zie je heel veel stellen die gezellig samen boodschappen doen. Zij kijkt op de lange lijst in haar hand of ze niet iets vergeet en hij loopt sullig achter een boodschappenwagentje die voller en voller raakt met allemaal dingen die je normaal niet eet. Het is niet mijn idee van gezelligheid.

 

Het leven als single mom is niet altijd gemakkelijk. Ik moet veel alleen doen en beslissen en er zijn echt wel momenten dat ik me alleen voel en het liefst de hele dag met de dekens over mijn hoofd in bed blijf liggen. Maar het voordeel is wel dat ik dus ook beslis wanneer ik alleen wil zijn. Toe ben aan alleen-zijn-tijd. Gelukkig begrijpen mijn familie en vrienden dat. En hoera, morgenmiddag zijn de kinderen er weer.

 

‘Het leven loopt zoals het loopt’, hoor ik vaak. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zeker, er zijn dingen die je niet kunt sturen zoals of het morgen regent of sneeuwt. Maar veel dingen zijn een keuze of het gevolg van eerder gemaakte keuzes. Het is mijn keuze om alleen te zijn deze kerstavond en dat voelt helemaal goed.

 

Geniet van de feestdagen en maak in 2019 ook eens wat vaker de keuze voor jezelf!

2 reacties

 1. Avatar
  Mams december 27, 2018

  Super mooi verhaal en ik begrijp het wel.
  Blij je toch gezien te hebben op 2e kerstdag.
  Liefs van mams

  • Avatar
   Cecilia januari 13, 2019

   Dankjewel mam, lief van je!

<<