VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Hoe gezond is gember nu eigenlijk?

Hoe gezond is gember nu eigenlijk?

Sommige mensen gruwen ervan, anderen houden van dit gekke knolletje. Maar één ding is zeker, gember is niet alleen meer een product met een genezende werking in de Oosterse geneeswijze, er zijn tegenwoordig ook een hoop wetenschappelijke studies bij ons die de vele gezondheidsvoordelen van gember aantonen.

 

Maar eerst, wat is gember.

 

Gember is een wortelknol van de gemberplant. Het wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gember eet je niet puur, maar je maakt er gerechten lekkerder mee. Het is een inheemse plant die van oorsprong in tropisch Azië groeit. Gember wordt tegenwoordig gekweekt in landen als China, India en Japan maar ook buiten Azië in Guatemala, Nigeria en op Jamaica.

Het wordt weinig gebruikt in de Nederlandse keuken. In Nederland wordt gember vooral gebruikt in zoete gerechten, zoals speculaas. In de Chinese keuken wordt gember veel in vleesgerechten, vruchtensalades en koek gebruikt. In de Indiase keuken wordt gember veel gebruikt in curry’s, en in de Indonesische keuken vooral in vleesgerechten.

 

7 redenen om vaker gember te gebruiken

1. Gember is erg gezond en heeft een positieve uitwerking op allerlei lichamelijke aspecten. Gember is rijk aan antioxidanten. Dat zijn stoffen die celschade in je lichaam tegengaan. Hoe meer antioxidanten je hebt, hoe kleiner de kans op ontstekingen en ziektes als bijvoorbeeld kanker. Daarnaast bevat gember verschillende B-vitamines, maar ook kalium, calcium, fosfor en verschillende andere mineralen.

2. Gember werkt ook erg goed tegen misselijkheid en buikpijn. Een gemberthee doet wonderen. Ook voor wie veel last heeft van veel buikpijn tijdens de ongesteldheid is deze wortel erg nuttig.

3. Naast misselijkheid en buikpijn is gember ook goed voor migraine.

4. Ook kan gember helpen bij spierpijn. Voor sporters is dit uiteraard ideaal. Wel is het dan aangeraden om regelmatige inname van gember te nemen.

5. Uit onderzoek is gebleken dat gember een ontspannende invloed heeft op de luchtwegen en daarom geschikt is bij astma en allergieën.

6. Gember is zelfs een gezond hulpmiddel als je wilt afvallen. Het stimuleert vetverbranding en daarmee de stofwisseling. De stoffen in gember zorgen ervoor dat er meer speeksel wordt geproduceerd. Het gevolg is dat de voedingsstoffen in je darmen beter door je lichaam opgenomen worden.

7. Tot slot is gember goed voor de huid. Je kunt je huid ermee inmasseren.

 

Hoe eet je gember?

Hoe eet je gember nou eigenlijk? Je kunt het goed verwerken in alle Aziatische gerechten, maar ook in zoete gerechten. Gember kan gehakt, geraspt of in plakken meegekookt worden. Gember kan je mee laten koken in bijvoorbeeld rijst. Je kunt ook gemberthee maken. Je gebruikt dan de gemberwortel, deze kan je raspen of in plakken snijden.

 

Wil je meer weten over gezond leven en afvallen. Lees hier dan verder op de site van Nutribites, een site met veel informatie over gezond eten, gezond afvallen je lichaam precies dat te geven wat het nodig heeft.

 

 

Tagged

<<