VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Hoe vol is jouw glas? Zo krijg je je prioriteiten scherp

Hoe vol is jouw glas? Zo krijg je je prioriteiten scherp

Werkende mama’s met een vol leven, lees even verder als je af toe het idee hebt dat het leven jou in zijn greep heeft in plaats van andersom… We weten allemaal dat de combinatie van werk en gezin soms stress kan geven. Hoe benut je je tijd nu zo dat je het gevoel hebt een compleet leven te leiden en toch tijd te hebben voor alle belangrijke zaken?

Hoe vol is jouw glas

Onlangs kwam ik dit inspirerende verhaal tegen. Een verhaal dat erom vraagt gedeeld te worden. Misschien ken je het al wel, maar het is een verhaal dat mij helpt om mijn prioriteiten helder te krijgen. En hoe ik mijn tijd kan gebruiken om te bereiken wat ik wil in het leven. Steeds als ik ergens vastloop, op welk gebied dan ook, denk ik aan dit verhaal. Ik hoop dat het jullie ook aan het denken zet.

 

Het verhaal….

Een lerares staat in een klaslokaal.
Ze heeft een grote glazen pot bij zich, gevuld met grote kiezelstenen. Ze vraagt de klas of de pot vol zit en de klas vindt van wel.
Ze pakt vervolgens onder haar tafel een schaaltje met kleinere stenen en voegt die toe aan de glazen pot. Met een beetje schudden vallen de kleinere stenen tussen de grotere stenen. Ze vraagt de klas of de pot nu vol is en de klas zegt ‘ja’.
Ze reikt opnieuw onder haar tafel en pakt een schaal met zand. Ook deze voegt ze toe aan de glazen pot en het zand valt gemakkelijk in de gaatjes. Nu weten de kinderen in de klas het zeker: de pot is vol!
Maar nee, de lerares pakt nog een grote mok met koffie en schenkt die in de glazen pot. Het sijpelt tussen het zand en de stenen en de klas begrijpt dat de glazen pot nu pas echt volledig vol is.

De lerares gebruikte deze visuele les om haar klas te helpen begrijpen wat time management is en het stellen van prioriteiten.

 

Het is een symbolisch verhaal: de grote stenen staan voor de belangrijke dingen in het leven – zoals je familie, je vrienden, je gezondheid, je grootste passies e.d. Als al het andere weg zou vallen, dan zou je leven nog steeds compleet voelen.
De kleinere stenen staan voor de dingen die er toe doen maar niet echt belangrijk zijn.
En het zand symboliseert al de rest. Al die kleine dingen die onze dagen vullen maar niet belangrijk zijn.

Als je je glazen pot eerst vult met de onbelangrijke zaken (het zand en de kleinere stenen), dan blijft er simpelweg niet genoeg ruimte over voor de grote stenen. En zo is het in het leven ook.

Een van de leerlingen steekt haar vinger op en vraagt waarvoor de koffie stond. De lerares lacht en zei: ‘Ik ben blij dat je het vraagt. De koffie laat zien dat het niet uit maakt hoe vol je leven ook lijkt, er is altijd ruimte voor een goede kop koffie met vrienden en daar zou je er niet teveel van nodig moeten hebben.’

 

Als je al je tijd en energie besteedt aan kleine dingen, dan kom je niet toe aan de dingen die echt belangrijk zijn. Focus je op de dingen die echt belangrijk zijn voor jouw geluk.
Breng tijd door met je kinderen. Breng tijd door met je ouders. Ga op bezoek bij je grootouders en vrienden. Neem je partner mee uit eten. Tijd om je huis schoon te maken en het gras te maaien vind je nanelijk altijd wel ergens. Neem op tijd vakantie en laat je werk dan ook echt op je werk.

 

Zorg dat je eerst de grote stenen in je pot hebt zitten, de dingen die echt belangrijk zijn voor jou!

De rest is alleen kiezels en zand. Neem eens wat tijd om voor jezelf te bepalen wat jouw grote stenen zijn. Het zijn die dingen die niet met geld te koop zijn, maar je wel het gevoel geven van een compleet leven. Al het zand en kiezels waar je ook tijd aan besteedt, doen dat namelijk niet of nauwelijks.

Wat zijn jouw grote stenen? Wat is jouw zand?

 

 

koffievoordeel

 

Tagged

<<