VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Dit is waarom je bleekselderij moet eten!

Dit is waarom je bleekselderij moet eten!

Het heeft groengele stengels met groene bladeren, een lekkere frisse smaak en behoort tot een van de meest gezonde groentesoorten. Weet jij al wat het is? Bleekselderij!

 

Je kent natuurlijk groenten als bloemkool, broccoli, wortelen of spruiten. Maar heb je wel eens gedacht aan de positieve eigenschappen van bleekselderij? In dit artikel vertelt Anita Mulderij, voedingsdeskundige, waar het goed voor is en wat je er allemaal mee kan doen.

 

Geneeskundige eigenschappen

Bleekselderij is een groente met hoogwaardige eigenschappen, omdat het rijk is aan vitamine A,B,C en E. Bovendien bevat de groene stengel een grote hoeveelheid aan mineralen zoals ijzer, kalium, zink, fosfor, zwavel, koper, aluminium en magnesium. Naast deze gezonde voedingsstoffen kan het dagelijks nuttigen van bleekselderij een hoge bloeddruk, menstruatieklachten en cholesterolproblemen voorkomen.

 

Reinigende functie

Essentiële olie afkomstig van bleekselderij bevat fytonutriënten, limoneen en sabineen. Deze voedingsstoffen blijken een sterke antibacteriële werking te hebben met vochtafdrijvende en reinigende eigenschappen. Ze verwijden de bloedvaten in de nieren en dat heeft een positief effect op het scheiden van vocht en gifstoffen. Deze reinigende eigenschappen maakt bleekselderij geschikt om nier- en galstenen te behandelen en deze groente in te zetten bij leveraandoeningen. Het verwijderen van gifstoffen heeft ook een positief effect op je lichaam als je graag wilt afvallen.

 

Variaties

Bleekselderij is sappig, knapperig en heeft een frisse smaak, waardoor het zich prima laat combineren met andere voedingsmiddelen. De volgende recepten geven een idee wat je allemaal kan doen met de plant.

 

Als tussendoortje

Heb je vaak honger? Kies er dan voor om bleekselderij te nuttigen als gezond tussendoortje! Snijd de groene stengels in stukken. Doe er een bakje hummus bij en dippen maar! Dit is een heerlijke, verantwoorde snack. Naast de lekkere smaak vult het jouw maag, waardoor je minder last hebt van eetbuien tussendoor. Vind je de smaak van rauwe stengels niet lekker? Dan kan je er ook voor kiezen om de bleekselderij te pureren en te mengen in de hummus. Zo krijg je een smeuïge groene hummus dip die je kunt eten door er paprika of komkommer in te dippen.

 

In een smoothie

Kies je er liever voor om iets gezonds te drinken? Dan kan je een groene smoothie van maken met water, banaan, limoen, lijnzaad en bleekselderij. Deze groene smoothie geeft jou een volle maag en een energieboost zodat je er de hele dag tegen aan kan!

Ben je nieuwsgierig naar een compleet smoothieprogramma waarvan je veel energie krijgt en je ook gewicht verliest, dan is het Smoothie Afslank Plan iets voor jou.

 

In een maaltijd

Bleekselderij is vullend en een onmisbaar ingrediënt voor frisse salades. Wat dacht je van een maaltijdsalade met sla, komkommer, tonijn, dille en bleekselderij. Een lekkere combinatie toch?

De groene stengel is ook een geweldig ingrediënt in warme maaltijden. Denk hierbij aan een ovenschotel met gehakt, prei, tomaten, zoete aardappelschijfjes en bleekselderij. Dit is een gezonde warme maaltijd die je veel goed doet op koude winteravonden.

 

Bleekselderij is dus niet alleen een groente met geneeskundige eigenschappen, maar ook een stengel die je zowel warm als koud in vele variaties kan nuttigen. Het is een onmisbare groente in jouw leefstijl.

Ga jij nu ook aan de bleekselderij?

<<