VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Kinderboeken Top 10

Kinderboeken Top 10

Het is Kinderboekenweek! In de periode van 1 tot en met 12 oktober zijn er door het hele land allerlei activiteiten. En is er op alle scholen extra tijd en aandacht voor hoe leuk (voor)lezen is. Heerlijk wegdromen bij spannende, grappige of ontroerende verhalen. Omdat ik zelf zo gek ben op lezen en hoop dat mijn kinderen dit overnemen, deel ik hier graag mijn persoonlijke Kinderboeken Top 10 met superleuke boeken.

Voor de allerkleinsten zijn er prentenboeken om voor te lezen en eindeloos plaatsjes te kijken. Er zijn talloze mooie voorleesboeken voor alle leeftijden en natuurlijk boeken om zelf te lezen. Voor ieder wat wils. Het thema van de Kinderboekenweek is Feest en dat wordt het met deze boeken zeker! Leuk om cadeau te krijgen of te geven.

1 Fabians feest

Een erg leuk prenBoek Fabians Feest -kinderboekenweekgeschenktenboek is het prentenboek Fabians Feest van de Kinderboekenweek .
Auteur: Marit Tornqvist .

In dit supermooie Prentenboek van de Kinderboekenweek (met maar liefst zes uitklappagina’s) staan Fabian en zijn moeder op het punt om naar een groot feest te gaan. Fabian fantaseert er op los. Het zal het leukste feest van de wereld worden, dat weet hij zeker. Misschien is er een taart zo groot als het plein en zijn er grachten vol limonade, olifanten om op te rijden en muziek waar je vanzelf van gaat dansen. Moeder bibbert eerst nog een beetje als alles wat Fabian bedacht heeft echt waar blijkt te zijn. Maar samen vieren ze uiteindelijk het feest van hun leven.

 

2. Dummie de mummie en de ster Thoeban

Boek Dummie de Mummie deel 6Deel 6 in de hilarische, super spannende serie over Dummie de mummie.
Erg leuk om voor te lezen vanaf ca. 7 jaar en zelf te lezen vanaf 9 jaar.
Auteur: Tosca Menten.

Meester Krabbel krijgt bezoek van een excentrieke, oude studievriend. Niklas Celsius is astronoom en kan geweldig vertellen en al snel zijn Klaas, Goos en Dummie in de ban van sterrenkunde. Terwijl ze naar de sterren kijken, herinnert Dummie zich steeds meer van vroeger. Ergens tussen de sterren staat zijn vader Achnetoet, dat heeft Hepsetoet hem verteld!
Omdat Nederland te licht is om veel sterren te zien, vraagt Niklas of Klaas, Goos en Dummie met hem mee willen naar de sterrenwacht in Oostenrijk. Daar is veel meer te doen… skiën bijvoorbeeld! Klaas, Goos en Dummie vieren een vrolijke wintersportvakantie. Maar dan gaat het mis. Niklas, Dummie en Goos verdwalen midden in de nacht en vallen in een gletsjerkloof. Kunnen de sterren hen redden?

 

3. De verschrikkelijke badmeester

Boek De verschrikkelijke badmeesterDe verschrikkelijke badmeester is een spannend boek voor kinderen die een beetje speurderskwaliteiten bezitten.
Zelf te lezen vanaf ca 9 jaar.
Auteur: Jozua Douglas

Tegen zijn zin moet Lev van zijn vader op zwemtraining bij Brulboei, de allerberoemdste zwemkampioen ooit. Iedereen vindt hem te gek, want hij is knap en verzorgt zielige zeehondjes. Maar Lev vindt hem de allerverschrikkelijkste badmeester ooit. Hij is grof en gemeen, hij is woest, ruw en wreed. Dan ontdekt Lev dat Brulboei een kind heeft ontvoerd.

Met zijn buurmeisje Lita komt hij in actie. Kunnen zij de verschrikkelijke badmeester ontmaskeren en laten zien wie Brulboei werkelijk is?

 

4. Pluk van de Petteflet

Boek Pluk van de PettefletAbsoluut mijn favoriet en die van de kinderen toen ze ongeveer 4 tot 6 jaar oud waren. Heerlijk om voor te lezen en de kinderen leefden enorm mee met alle avonturen van Pluk van de Petteflet.
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Illustraties: Fiep Westendorp.

Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en zocht naar een huis om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: ‘Weet u niet een huis voor me?’

Uiteindelijk vindt hij wat: het torentje van de Petteflet. Daar maakt hij kennis met de Stampertjes, mevrouw Helderder, Aagje en Zaza, maar ook met andere dieren als Dollie, Langhors en de Krullevaar kan hij het goed vinden.

 

 5. De Gruffalo

Boek GruffaloNog een bijzonder en favoriet boek bij mijn kinderen, De Gruffalo. Het mooie van dit boek vind ik dat alles op rijm is gesteld. Dat maakt het erg leuk om voor te lezen en na een aantal keer voorlezen doen de kinderen als vanzelf mee, wat de pret zeker vergroot.
Auteur: Julia Donaldson, co-auteur: Axel Scheffler .

Een gruffalo? Wat is dat voor een beest? Vos, Uil en Slang hebben nog nooit van hem gehoord. Alleen Muis weet precies hoe hij eruit ziet. Maar dat hij er echt eentje zou tegenkomen dat had Muis toch niet verwacht.

 

 

6. Het leven van een loser – gedumpt

Boek Leven van een loser - deel 8Is jouw kind ook zo’n fan van de boeken van het leven van een loser? Dan mag hij of zij dit 8e deel ‘Gedumpt’ beslist niet missen! Voor 10 – 12 jarigen.
Auteur: Jeff Kinney.

Met ‘Gedumpt’ is het weer lachen geblazen. Bram Botermans vindt zichzelf perfect! Maar jij en ik weten wel beter: Bram zal altijd een sukkel blijven.

Het zit Bram Botermans niet mee. Zijn beste vriend Theo is hem spuugzat en heeft Bram gedumpt. Probeer dan maar eens nieuwe vrienden te maken! Als laatste wanhopige poging probeert Bram Sproet op te leiden tot officiële Theo-vervanger. Maar dat loopt niet helemaal volgens plan.

Dat overkomt Bram Botermans vaker. Hij besluit daarom zijn geluk in handen van het lot te leggen: dobbelstenen, horoscopen en fortunecookies. En dan vindt hij iets dat hem écht kan helpen bij zijn beslissingen. Maar of dat nou zo slim is….

 

7. Mees Kees – Bloedjelink

Boek Mees KeesMijn oudste is fan van alle boeken van Mees Kees. Zo’n meester wil iedere leerling toch wel?! De grappige boeken zijn mooi vormgegeven en geïllustreerd. Zo ook Mees Kees – Bloedjelink.
Geschikt om zelf te lezen voor kinderen van ca 7 – 9 jaar.
Auteur: Mirjam Oldenhave.

Groep 6b van Mees Kees krijgt EHBO-les van broeder Frans van de ambulans. Die weet alles van open botbreuken, flauwvallen en de stabiele zijligging. Het hele leven is bloedjelink, daar komt het volgens broeder Frans wel op neer. Heel leerzaam dus. Maar dan krijgt groep 6b de groepsgriep: ze worden allemaal ziek. Gelukkig wordt Tobias op een heel speciale manier verzorgd, zodat hij snel weer beter is. Nog beter dan daarvoor zelfs!

 

8. Koen Kampioen – Samen sterk

Boek Koen KampioenAls beginnende topvoetballer lees je natuurlijk de boeken van Koen Kampioen. Het nieuwste boek Koen Kampioen – Samen Sterk leert kinderen spelenderwijs dat je met samenspelen het verst komt.
Vanaf ca. 8 jaar.
Auteur: Fred Diks.

Trainer Broekie gaat op werkweek met school en daarom krijgen Koen en zijn teamgenoten twee invaltrainers. Daniël en Pablo leren de spelers van FC Top vette trucs en de volgende wedstrijd winnen ze met gemak. Maar door het succes van de trucjes en het pingelen, verliezen ze het samenspel uit het oog. Koen maakt zich zorgen over de wedstrijd tegen VV Bedum. Koen en zijn vrienden zullen samen sterk moeten zijn. Lukt het hun om trucs en teamwork te combineren?

 

9. De sprookjes van Grimm

Boek Sprookjes van GrimmEen klassieker onder de sprookjesboeken. In mijn jeugd las ik de fantasierijke verhalen keer op keer en nu ik zelf kinderen heb, lees ik ze voor aan hen. Een prachtig geïllustreerd boek met vijftien van de mooiste verhalen van de gebroeders Grimm. Verhalen over betoverende kastelen, diepe, donkere bossen en fantasierijke karakters.
Om zelf te lezen (vanaf ca. 9 jaar) of eindeloos uit voor te lezen (vanaf ca. 7 jaar).
Auteurs Jacob Grimm en Gillian Doherty en co-auteur Wilhelm Grimm.

 

 

10. Ik ben Bas

Boek Ik ben BasDit mooie prentenboek ‘ik ben Bas‘ is geschikt voor jonge kinderen (2 – 4 jaar). Op dertien grote, kleurrijke platen worden allerlei situaties uit de leefwereld van het kind afgebeeld. Onderaan elke plaat staan een aantal kleine elementen, afkomstig uit de grote plaat. Met hulp van een volwassene leren kinderen de elementen benoemen en de plaatjes aanwijzen in de grote tekening. Zo wordt op een leuke manier de taalvorming van het jonge kind gestimuleerd .
Auteur: Dagmar Stam.

<<