VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Kokosolie in je haar: voordelen en tips

Kokosolie in je haar: voordelen en tips

Kokosolie is een uiterst veelzijdig product, dat gebruikt kan worden op heel veel verschillende manieren: bij het koken, schoonmaken of het hydrateren van de huid en het verwijderen van make-up. Maar ook voor de gezondheid van je haar kan kokosolie een belangrijke rol spelen. Wat zijn de voordelen? En waarom zou je specifiek voor kokosolie moeten kiezen als het om je haar gaat?

 

Je haar raakt elke dag beschadigd

Dit klinkt misschien wat drastisch, maar toch is het zo: dagelijkse praktijken zoals kammen, wassen, kleuren en het in model brengen (bijvoorbeeld door middel van een stijl – of krultang) van ons haar zorgt ervoor dat het buitenste laagje van de haren – de cuticle – beschadigd raakt. Dit buitenste laagje zorgt juist voor bescherming. Wanneer deze laag zijn werk niet meer kan doen, is je haar veel kwetsbaarder en zal het sneller breken.

 

Waarom kokosolie?

Veel mensen schilderen de kracht van kokosolie af als een hype. Maar uit onderzoek is gebleken dat kokosolie wel degelijk de beste olie is om je haar er mooi uit te laten zien en sterk te houden. In een onderzoek werd er kokosolie, zonnebloemolie en mineralen olie gebruikt voor het haar. Uiteindelijk bleek dat kokosolie de beste manier was om de eiwitten in het haar te beschermen. Dit komt doordat kokosolie makkelijker in het haar geabsorbeerd wordt, terwijl dit bij bijvoorbeeld zonnebloemolie niet het geval is. Het brengt dan wel een laagje aan op de haarstructuur, maar het wordt niet geabsorbeerd.

 

Voordelen van kokosolie

Wat zijn precies de voordelen van het gebruik van kokosolie voor je haar? Het beschermt het – maar wat nog meer?

1. Het aanbrengen van kokosolie op het haar voor en nadat je het hebt gewassen zorgt dat je haar minder snel beschadigd raakt. Want: je haar is het meest kwetsbaar wanneer het nat is!

2. Doordat kokosolie een sterke, beschermende werking heeft – en je haar dus minder kwetsbaar is – kan je haar op de lange termijn langer en gezonder worden.

3. Mijn persoonlijke favoriete reden in verband met de kinderen: Last van hoofdluis? Uit een klein onderzoek bleek dat kokosolie gecombineerd met anijs in een spray maar liefst 40% effectiever zou zijn dan alle chemische hoofdluismiddeltjes bij elkaar. Ha, dat is zeker een reden om het eens te proberen.

4. Kokosolie is ook een goede optie om je haar te beschermen tegen de zon. UV filters kunnen je haar beschermen tegen de felle zon en uit onderzoek is gebleken dat kokosolie zonnebeschermingsfactor 8 heeft.

5. Gebruik jij veel producten en tools om je haar te verzorgen en in model te brengen? Dat kan er op de lange termijn voor zorgen dat je haar zo beschadigd raakt dat dit leidt tot haaruitval. Kokosolie houdt je haar in een goede en gezonde staat en kan dit helpen voorkomen.

Hoe gebruik je kokosolie

Je kunt dit op verschillende manieren doen:
– na het wassen in de punten van je haar aanbrengen als conditioner
– aanbrengen als een masker voor extra verzorging (verdeel de kokosolie over je haar, bind er een handdoek om en laat het dan enkele uren intrekken)
– gebruiken als verzorgende behandeling voor je gevoelige hoofdhuid.

De hoeveelheid kokosolie die je hiervoor nodig hebt, verschilt per haartype en lengte van je haar. Het beste is om met een zo kleine mogelijke hoeveelheid te beginnen, zodat je altijd nog extra kokosolie kunt gebruiken als dit nodig is. Verwarm de kokosolie in de magnetron of een pannetje en gebruik het op de gewenste manier.

Resultaat: mooi zacht en glanzend gezond haar!

Een nadeel is er eigenlijk niet te bedenken. Hoewel overmatig gebruik van kokosolie op het haar niet goed is en er voor kan zorgen dat je haar sneller vet wordt. Maar eigenlijk kent het product alleen maar voordelen en maakt het je haar gezonder dan ooit!

 

 

 

<<