VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Deze kosten wil je niet maken als je kinderen online gamen

Deze kosten wil je niet maken als je kinderen online gamen

Zoonlief (12) heeft een aantal passies. Een daarvan is voetbal. De andere is gamen. Het liefst uren achter elkaar, met zijn vriendjes. Huiswerk is van  ondergeschikt belang. Liever zit hij op de bank in de woonkamer met zijn headset op zijn hoofd en de controller in zijn handen. Best irritant als hij steeds luider van alles roept in een gekke verbastering van Engels en Nederlands. Als ik hem iets wil vragen, dan lijkt hij wel Oost-Indisch doof, zó gaat hij op in zijn spel.

 “Kun je me even joinen?

Ik ben gehit!”

Gametijd afspreken en consequent zijn… lastig!

Ik vind het lastig om te bepalen wat een redelijk aantal uren gamen per dag is. Sowieso mag hij na het eten niet meer op de Playstation, maar verder? Ik vind twee uur per dag eigenlijk al lang, maar merk dat het in vakanties soms wel vier uur per dag is.
Is dat veel? Weinig?
Hij sport daarnaast veel en hij heeft heel veel plezier in het gamen. Dus ik wil wel strikt zijn, maar het lukt vaak toch niet.

 

Je creditcard koppelen aan de gamecomputer van je kind, kan je duur komen te staan

Op een avond word ik gebeld door een opgewonden ex. Er is bijna 400 euro van zijn creditcard afgeschreven in de afgelopen twee maanden. Bedragen van dan weer 9, dan weer 25 euro op rekening van Playstation.
Wááát? Hoe kan dat?
Dat was de afspraak niet. Hoe heeft dat zo mis kunnen gaan? Hij maakt de zoon, die bij hem is, wakker. Ik krijg hem chagrijnig aan de telefoon, hij staat op het punt zijn Playstation uit het raam te gooien. Hij is zich van geen kwaad bewust en snapt ook niet wat er gebeurd is.

Gaming kosten

Hoe kan het dat je niks merkt van de afschrijvingen?

De volgende dag zoeken we het uit. Als je online wilt gamen, moet je een account aanmaken en een bedrag per jaar betalen. Dat kan alleen als je 18+ bent en een creditcard hebt. De zoon is nog niet oud genoeg hiervoor, dus het account staat wel op zijn naam en e-mailadres maar het is gekoppeld aan de creditcard van zijn vader.

De facturen van de aankopen die met de creditcard worden gedaan, komen op het e-mailadres van de zoon. Zoon die nooit op zijn mail kijkt L. Dat blijkt nu een zeer dure en zure les, want onbedoeld hadden we toestemming gegeven om game aankopen direct af te rekenen. Mijn zoon dacht met zijn punten fictief gamegeld te ‘kopen’ om daar nieuwe skins – gamefiguurtjes – mee aan te schaffen, maar dat bleek dus echt om knalharde euro’s te gaan.

 

Ben je misleid of heb je niet goed opgelet?

Als je aankopen doet in games krijg je wel een bevestiging van de aankoop per mail, maar het geld wordt gelijk afgeschreven. Ik vraag me af of dit wel mag. Ik doe navraag bij vrienden en collega’s met gamende kinderen en vrijwel allemaal blijken ze wel een vergelijkbare ervaring te hebben. Hoe kan het dat we daar allemaal intrappen?

Ik check de gamevoorwaarden samen met de zoon en dat je voor je punten met écht geld betaalt, wordt nogal onduidelijk in kleine lettertjes vermeld. Als je dan ook het e-mailadres niet checkt waarnaar de aankoopbevestiging wordt gestuurd, kan het een hele tijd duren voordat je merkt dat er steeds bedragen worden afgeschreven.

Geïrriteerd bel ik met Sony maar dat levert niets op. De game waarmee de aankopen zijn gedaan, is een niet door hen uitgebrachte gratis game en ze kunnen niets doen. Dat de game wel over hun netwerk loopt, doet blijkbaar niet ter zake. Het geld zijn we kwijt.

 

Zo voorkom je ongewenste aankopen met je creditcard
In 4 stappen naar…

Stap 1
Je creditcard ontkoppelen is de eerste stap. Dat is soms lastiger dan gedacht. In ons geval moet er een ander ID-adres aangemaakt worden en dan blijken de beveiligingsvragen niet meer te werken en kan de zoon helemaal niet meer gamen. (Wel lekker rustig!)

Stap 2
Ik bel opnieuw geïrriteerd met Sony. Hoe moeilijk is het om je producten wat gebruiksvriendelijker te maken? Maar nu kunnen ze gelukkig wel helpen. Zomaar een nieuw wachtwoord geven doen ze niet. Eerst worden er talloze controlevragen gesteld, maar dan ontvangen we toch een nieuw tijdelijk wachtwoord, kan mijn zoon zich weer aanmelden en gamen. Zonder koppeling aan een creditcard.

Stap 3
De derde stap is een extra beveiliging instellen, bijvoorbeeld een wachtwoord bij aankoop. Zo is er altijd een extra controle als je kind een aankoop wil doen. Vervolgens kun je afspreken dat je kind geen aankopen meer mag doen en je bij nieuwe games samen de gamevoorwaarden bekijkt.
Als volwassene kun je ook ouderlijk toezicht en bestedingslimieten toevoegen aan het account. Kijk ook op de pagina bij PlayStation voor meer informatie over beveiliging van je account.

Stap 4
En als laatste stap is het – in ons geval – op je tanden bijten en niet meer kijken naar de gemaakte afschrijvingen. Deze dure fout maak je niet snel weer.

 

 

Tagged

<<