VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Mama’s en schuldgevoel

Mama’s en schuldgevoel

Heerlijk, het is vrijdagmiddag en ik ben vrij! De kinderen zitten nog op school en ik heb even een paar uurtjes voor mezelf. Tijd om met een kopje thee op de bank een boek te lezen, doelloos op internet te surfen of om een artikel te schrijven voor deze site.

Toch voel ik me een beetje schuldig, want ik heb af en toe het gevoel dat ik het op alle fronten maar half doe. En daar hebben veel werkende moeders last van. Als we vrij zijn, voelen we ons schuldig naar ons werk. Als we werken voelen we ons schuldig naar onze kinderen en partner. Als we niet sporten of ongezond eten, voelen we ons schuldig naar onszelf, want we weten best dat dat goddelijke lijf er niet vanzelf komt. En we voelen ons schuldig naar onze ouders en vriendinnen als we ze even niet zien of spreken. Doen we wel genoeg? Komt niemand iets tekort?

Herkenbaar?

Best wel vermoeiend dat schuldgevoel. En het heeft ook niet zoveel zin. Niemand heeft er iets aan en wijzelf wel het allerminst. Als werkende mama’s hebben we de keuze gemaakt om te werken en dat betekent verantwoordelijkheid voor die keuze. Met onze partner maken we afspraken en keuzes die passen bij ons gezin. Wat voor afspraken dat zijn maakt niet uit, als je er zelf maar achter staat.

Het betekent ook dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. Belangrijk is dat je goed voor jezelf zorgt en je eigen balans vindt. Als jij je daardoor gelukkiger voelt, dan werkt dat door op je omgeving.

Ik schrijf dus lekker dit blogje, kruip dan met een kop thee op de bank en haal straks de kinderen op bij hun vriendjes. Want daar wordt ik op dit moment gelukkig van..

back to work

1 reactie

<<