VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Multitasken? Working moms, stop ermee!

Multitasken? Working moms, stop ermee!

Herken je dit? Iemand vraagt je hoe het gaat en je zegt “goed hoor, wel een beetje druk”. De laatste tijd is dat vaak mijn antwoord. Het lijkt wel alsof ik het altijd druk heb. Ik werk de hele dag hard, maar toch komt er geen eind aan mijn To Do lijstjes. Maar ik ben toch een vrouw? En die kunnen toch uitstekend multitasken? Waarom voel ik me dan vaak gejaagd en heb ik het gevoel dat ik te weinig tijd heb voor alles wat ik wil doen? Het antwoord: multitasken? Stop ermee!

Onlangs stond er in Psychologie Magazine een artikel ‘Rust zit in je hoofd’. Het trok gelijk mijn aandacht, want willen we niet allemaal graag rust in ons hoofd? Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je een druk en vol leven hebt?

We willen het misschien niet toegeven, maar de huidige maatschappij met zoveel sociale informatie legt een flinke druk op ons. We willen niets missen en continu op de hoogte zijn van alles. Dus als er een bliepje klinkt op onze telefoon, een email binnenkomt of een Facebook of Whatsapp bericht, dan kijken we gelijk. Kost niet veel tijd zou je denken

Juist geen tijdwinst door multitasken

Maar dat zit anders. Steeds als je direct reageert op dergelijke berichten, dan ben je afgeleid van waar je mee bezig was. Je denkt dat het tijdwinst is als je even snel tussendoor een oppas regelt, je werk mail vast vanuit huis checkt of een boodschappenlijstje maakt. Want ‘dan is het uit je hoofd’. Maar het blijkt dat al die kleine onderbrekingen juist veel tijd in je hoofd innemen en je het gevoel van een vol leven geven.

De schrijfster van het artikel laat zien dat uit diverse onderzoeken blijkt dat maar liefst 40% van de mensen zich een of enkele dagen van de week opgejaagd voelen en dan vooral groepen vrouwen, hoogopgeleiden en ouders met jonge kinderen.

Ik ben vrouw en heb (redelijk) jonge kinderen, dus misschien is het gewoon een fase?

Dat zou kunnen, maar volgens het artikel is het dat niet alleen. Blijkbaar geeft het veel mensen ook extra voldoening als ze een vol leven hebben. Vinden ze het fijn om druk bezig te zijn. Dat kan ik begrijpen, zelf ben ik ook altijd wel bezig. Met werk, gezin, deze website, sociaal leven en sporten, huishouden. En vaak vind ik dat inderdaad juist leuk.

Maar er zit een gevaar aan. Als je veel dingen tegelijk doet, dan lijkt dat reuze efficiënt. Even snel iets afhandelen. Maar eigenlijk leidt het alleen maar af van de echt belangrijke zaken. Alles lijkt dan ineens belangrijk en urgent.

Wat kun je nu zelf doen om dat gevoel van gejaagdheid kwijt te raken en tijd te vinden voor de echt belangrijke zaken? Hieronder enkele tips uit het artikel:

1. Multitasken? Stop ermee!

Als je lekker bezig bent met veel verschillende dingen dan geeft dat best een fijn gevoel. Kleine klusjes zijn snel klaar, dus we hebben de neiging die als eerste te doen. Zo kunnen we snel veel dingen afvinken van onze To Do lijst en voelt het alsof je enorm veel bereikt, maar zo kom je nooit aan de belangrijke dingen toe. Dus stop ermee en doe één ding tegelijk.

2. Stilstaan bij wat je doet

Als je midden in de waan zit van elke dag en je hebt veel dingen te doen, dan kun je niet altijd meer helder nadenken over wat echt belangrijk voor je is. Over wat je echt wilt bereiken, in je werk en privé. Dan moet je dus regelmatig bewust stilstaan bij wat je doet. En prioriteit geven aan dat wat je echt belangrijk vindt. Ik merk dat me dat op vakantie vaak wel lukt. Dan zie ik ineens weer wat belangrijk is en neem ik me voor het rustiger aan te gaan doen. De kunst is dat vast te houden in je dagelijkse leven en reflectiemomenten in te bouwen.

3. Werken in blokken

Je productiviteit en efficiëntie nemen toe als je je tijd indeelt in blokken en geconcentreerd met één ding bezig bent. Dus op je werk je niet laten afleiden door je email maar deze juist op vaste tijdstippen wegwerken. En als je thuis met je gezin bent, geen aandacht geven aan werk. Alles door elkaar doen geeft het gevoel dat je dingen maar half doet en niet zo goed als je zou kunnen. Geconcentreerd en met aandacht aan één ding werken, geeft rust en zorgt ervoor dat je het echt goed kunt doen. En dat geeft uiteindelijk veel meer voldoening.

to_do_list Nothing

4. Neem rust

Je denkt misschien dat je er geen tijd voor hebt, maar rust nemen maakt ons juist stukken productiever en efficiënter. Dus ga geregeld niets doen en lekker ontspannen. Even geen dingen ‘moeten’.

5. De lat mag best wat lager

Je hoeft niet alles perfect te doen. Als werkende moeders zijn we geneigd de lat voor onszelf wel erg hoog te leggen. Op alle fronten willen we presteren: werk, gezin, opvoeding, relaties, gezondheid. Het mag best iets minder. Je To Do lijst zal namelijk nooit helemaal weggewerkt zijn en je inbox zal ook nooit echt leeg zijn, maar hoe erg is dat? Wees eens kritisch of je wel overal op moet reageren en alles moet doen.

Doe vooral wat belangrijk is voor jou en geniet ervan!

 

Met tip 1 ben ik al begonnen en het eerste begin is veelbelovend. Ik probeer echt één ding tegelijk te doen en dat lukt tot nu toe best goed. De andere tips ga ik zeker ook proberen en jij?

 

<<