VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Om deze 3 redenen ga jij voortaan op tijd van je werk naar huis

Om deze 3 redenen ga jij voortaan op tijd van je werk naar huis

Het lijkt goed voor je carrière om tot ’s avonds laat door te werken, maar het heeft juist grote voordelen om op tijd naar huis te gaan. Ben jij iemand die vaak langer doorwerkt op kantoor? Omdat je nog dingen af moet maken of iets extra’s wilt doen? Lees dan even verder en verbeter je work-life balans.

Vroeger gebeurde het mij vaak dat ik langer dan de normale werkuren werkte. Ik was geneigd altijd door te gaan tot het werk af was. Een deadline was een deadline en ik voelde me verantwoordelijk. Ook al betekende dat bij sommige projecten dat het wel eens nachtwerk werd . Ik kan me herinneren dat mijn collega’s en ik dan gewoon ‘s nachts de telefoon opnamen met “goedenavond … kan ik u helpen?” Bizar natuurlijk, maar het langer doorwerken was zo gegroeid en ik dacht er totaal niet over na of ik nog wel efficiënt genoeg werkte en mijn tijd goed indeelde. Waarschijnlijk allang niet meer.

Tot een burn-out kwam het niet maar het hield in mijn geval pas op toen mijn relatie er onder ging lijden. Toen heb ik mijn baan gelijk opgezegd. Die baan en ook die directeur eisten teveel van mij en mijn privé leven en dat was het niet waard.

Later leerden mijn kinderen mij mijn grenzen te bepalen. Commitment en loyaliteit naar je werk zijn belangrijk, maar ik besefte dat ik belangrijke momenten thuis niet wilde missen (en kinderen moeten ook gewoon op tijd opgehaald worden van de opvang, eten en naar bed..) en dus moest leren prioriteiten te stellen in mijn werk om èn mijn werk goed te kunnen doen èn maximaal te kunnen genieten van alles in mijn gezinsleven. Ik doe mijn werk ook graag dus dit is een continu proces, waarbij de balans de ene keer naar de ene kant en de andere keer naar de andere kant doorslaat.

En dat geldt denk ik voor veel werkende moeders. Hoe is dat voor jullie?

 

Balans bestaat niet

Overigens denk ik dat echte balans helemaal niet bestaat. Er is altijd een bepaalde mate van disbalans. Het gaat om die ‘balans’ of disbalans die nog prettig voelt, die oké is voor jou.

Balance is the key to life

Voordelen van op tijd naar huis gaan

Als je werkt bij een leuk bedrijf en je doet werk dat je voldoening geeft, dan is dat fantastisch. Je brengt immers zoveel uren in de week door met werken, dat je maar beter kan zorgen dat je iets doet wat je leuk vindt. Want dan voel je je meer betrokken bij je werk, doe je je werk met meer passie en het werk geeft je meer voldoening. Maar ongeacht of je je werk nu leuk vindt of wat minder leuk, als je geregeld meer uren op kantoor doorbrengt dan de uren die er voor een werkdag staan, dan kan het een gewoonte worden en ga je bijna nooit meer op tijd naar huis.

Het is belangrijk om te beseffen dat zelfs de meest gemotiveerde en enthousiaste werknemer een burn-out kan krijgen. Een gezonde werk-privé balans is belangrijk voor je mentale gezondheid maar ook voor je prestaties op je werk. Natuurlijk, af en toe overwerken is echt niet erg, maar het heeft absoluut voordelen als je op tijd stopt met werken. Hieronder lees je waarom.

1. Productiviteit krijgt weer betekenis.

Als je veel uren in een dag hebt om je werk af te maken, ligt inefficiëntie op de loer. Uitstellen, teveel pauzes nemen en gewoon tijd verspillen omdat je toch tijd genoeg hebt om je klussen af te maken…later.
Helaas, die houding zorgt ervoor dat je productieve uren drastisch omlaag gaan. Als je zorgt voor een deadline voor je projecten en je plant een afspraak na je werk, zal je wel moéten zorgen voor een efficiënte en productieve werkdag, want je hebt immers beloofd iets anders te gaan doen na je werk.

2. De scheidslijn tussen werk en privé wordt minder vaag

Als je weleens van thuis uit hebt gewerkt, dan weet je dat het lastig kan zijn om je werk- en privéleven gescheiden te houden. Datzelfde effect kan een kantooromgeving hebben voor mensen die zichzelf niet beloven op tijd naar huis te gaan. Als laat naar huis gaan de norm wordt, ben je eerder geneigd om meer dingen tegelijk op te pakken en later pas af te ronden, laat je je gemakkelijker onderbreken door collega’s en verspil je eerder tijd aan sociale media.

Als je met jezelf afspreekt dat je vooral naar kantoor gaat om te werken en het contact met je collega’s vooral over zakelijke dingen gaat (maar natuurlijk hoort daar een gezellig praatje bij de koffie bij!), zal je eerder geneigd zijn om op tijd naar huis te gaan. Want dan ga je thuis die dingen doen die je wilt (en soms moet) doen en die niet gerelateerd zijn aan je werk.

3. Op tijd vertrekken is ook voor je baas belangrijk!

“Maar tot laat doorwerken is toch juist goed voor je carrière?” Dat zou je misschien denken, maar nee. Als de managers altijd tot laat doorwerken, dan voelen hun medewerkers zich vaak verplicht om dat ook te doen. Dit zorgt voor een ongezonde balans in verwachtingen. Als de manager op tijd vertrekt van kantoor, laat hij of zij de medewerkers zien dat hij ook nog andere zaken belangrijk vindt in het leven. En waarschijnlijk zijn die managers ook meer genegen de privé tijd van hun medewerkers te respecteren en in de gaten te houden dat vergaderingen niet tot heel laat uitlopen en niet plotseling met opdrachten te komen die ervoor zorgen dat je tot laat moet doorwerken.

Niemand wil speciale momenten thuis missen, door bewust niet productief te zijn in zijn werk. Dus, stel jezelf doelen per dag, houd je eraan en ga op tijd naar huis. Lukt dat keer op keer niet, dan is een gesprek met je leidinggevende misschien nodig.

woman_leaving_work

Hoe gaan jullie om met je werkuren?

Vind je het lastig om op tijd naar huis te gaan omdat je nog zoveel te doen hebt? Of kost het je geen enkele moeite om prioriteiten te stellen, die af te ronden en op tijd naar huis te gaan?

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Mama’s en schuldgevoel

<<