VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Pubertaal

Pubertaal

Mijn dochter heeft geen privacy op haar mobieltje. Met enige regelmaat krijg ik dat ding te pakken en werp ik een blik op de laatste chatberichtjes. Of er niks raars tussen staat, geen vreemde vogels tussen haar vrienden of foto’s die echt niet kunnen. Dat weet ze. Niet dat ze er blij mee is, maar ze weet het. Ik hoop dat van deze ‘steekproeven’ een preventieve werking uitgaat, maar dat is niet waar ik het over wilde hebben in deze column.

 

Het valt mij op dat ik steeds minder begrijp van de gemiddelde chatconversatie. Niet alleen hebben ze lak aan alle taalregels, de veelal korte berichtjes staan ook vol vreemde woorden en onbegrijpelijke afkortingen. Het lijkt wel geheimtaal. Dus daarom, lieve pubervaders en -moeders, hierbij een korte cursus “hoe begrijp ik mijn (digitale) puber?”.

 

Allereerst zomaar een willekeurig whatsapp-gesprek ter illustratie (niet verzonnen!!!):

app-gesprek

 

Hierbij een link naar aantal veel voorkomende chatafkortingen in alfabetische volgorde. Niet allemaal even netjes, maar ik heb ze ook niet bedacht…

 

Dan de woorden die ze gebruiken, soms kan je er geen touw aan vastknopen. Voor zover ze ├╝berhaupt met je communiceren, dan mag je eigenlijk al blij zijn. Dus wel fijn als je ze dan verstaat.
Met stip het meest gebruikte puberwoord is natuurlijk “nee”. Ook het woord “ja” komt voor, maar meestal in de wat langgerektere versie; “jaahaa…”

 

Andere woorden die handig zijn om te weten:

Beest (spreek uit: biest) – gestoord, krankzinnig, maar ook cool, mooi
Chick – knap meisje
Chill – cool, relaxed
Chillen – hangen, afspreken
Dope – tof, cool
Epic – supergaaf, topkwaliteit, fantastisch (afkomstig uit het gamen, hoogst haalbare niveau)
Gedist – in de maling genomen, je bent er ingetrapt (komt van dissen = plagen)
Fix – toekomstige vriendje of vriendinnetje (komt van fixen = versieren)
Goals – doelstelling, project (kan ook gaan over knappe jongen of meisje)
Maat – vriend of vriendin
Meel – e-mail
Nope – nee/niet
Patta’s – schoenen
Prank (spreek uit: prenk) – grap, streek
Shinen – stralen (kan in de ruimste zin van het woord gebruikt worden, bijvoorbeeld “kijk die broodjes eens shinen in de etalage”, bedoeld als “die broodjes zien er lekker uit”)
Skeer – arm, blut, zielig
Skills – capaciteiten/kwaliteiten (wordt ook los gebruikt, bijvoorbeeld om iemand een compliment te geven)
Swag (spreek uit: swek) – gaaf, vet
Tool – hulpmiddel

 

Doe er je voordeel mee zou ik zeggen. Gebruik ze om je kind beter te begrijpen, maar maak niet de onvergeeflijke fout om deze woorden zelf te bezigen. Want dan ben je als ouder “echt z├│ niet chill”…

 

Deze leuke, herkenbare column is geschreven door Evelyn. Zij schrijft af en toe voor Lipstickmama’s, maar voor nog meer leuke columns van Evelyn, kijk dan zeker hier op Evelyn Schrijft!

1 reactie

<<