VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Recept: heerlijke worteltaart

Recept: heerlijke worteltaart

Al een tijdje wilde ik eens een worteltaart maken. Ik had die nog nooit gegeten en was benieuwd of het echt naar wortel zou smaken. Dat leek me namelijk een hele rare smaak voor een taart. Dit recept vond ik op de website van Miss Puur en eerlijk waar, deze worteltaart is zo lekker dat je hem altijd wel zou willen eten. En dat kan ook, want hij zo gezond dat je hem ook echt op ieder moment van de dag kunt eten, zonder schuldgevoel.

 

Zoete, gezonde worteltaart

Er zitten gezonde wortelen in, maar eigenlijk smaakt het daar niet naar. Het smaakt eerder naar kruidkoek. Hij is lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers. In het originele recept wordt wel gebruik gemaakt van een beetje kokosbloesemsuiker. Ik heb die vervangen door een beetje palmsuiker.

Hij is niet veganistisch, omdat er eieren in zitten. Als je glutenvrij eet, kun je de havermoutvlokken vervangen door boekweitvlokken. En ook de topping is superlekker!

Recept: heerlijke worteltaart

Ingredients

    Voor een springvorm met diameter van 22/24 cm (een cakeblik kan ook):
  • (120 gr havermoutvlokken of boekweitvlokken
  • 70 gr kokosolie of ongezouten grasboter/roomboter
  • 70 gr kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 300 gr rasp van winterpeen
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder (of gewone bakpoeder)
  • 2 tot 3 theelepels kaneel of koekkruiden
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • een snufje keltisch zeezout
  • 40 gr fijngesneden gedroogde abrikozen
    Voor de topping:
  • 100 gr cashewnoten
  • 3 eetlepels amandelmelk of romige kokosmelk
  • 3 eetlepels rijststroop (ik heb speltstroop gebruikt)
  • 1 citroen, liefst biologisch
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 75 gr walnoten

Instructions

Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht. Doe bakpapier tussen de bodem en ring van de springvorm en knip het restant weg. Vet het blik in met kokosolie.
Maal de havermoutvlokken fijn in de keukenmachine. Hoe fijner het meel, hoe fijner de taart wordt. Rasp ook de wortel. Als je half fijn en half grof raspt ontstaat er een iets grovere en stevigere textuur van de taart.
Smelt de kokosolie in een pannetje. Klop in de tussentijd de eieren met de kokosbloesemsuiker (of palmsuiker). Voeg vervolgens vanille extract en kokosolie toe en mix nog eens totdat het een luchtig beslag wordt. Schep de geraspte wortel erdoor. Het mengsel ziet er nog niet zo smakelijk uit, maar dat komt goed bij het eindresultaat!
In een andere kom meng je de havermeel, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, kardemom, zout en stukjes abrikoos. Schep nu het wortelmengsel erbij en meng goed. Schep het vervolgens in de springvorm of cakeblik en bak nu in ca 50 minuten gaar en bruin op 170 graden. In sommige ovens gaat het iets sneller en het kan ook langer duren, dus houd het taartje goed in de gaten. Prik er af en toe in met een satéprikker. Als die er schoon uitkomt en de bovenkant van de taart voelt stevig aan, dan is hij klaar. Laat de worteltaart minimaal een half uur afkoelen voordat je hem serveert. Eet je hem niet in een keer op (wat ik me bijna niet kan voorstellen), dan kun je hem het beste in de koelkast bewaren.
Zo maak je de topping:
Rasp de schil van de citroen af en pers de citroen helemaal uit.
Doe nu alles in de keukenmachine: cashewnoten, citroenschil, een deel van het citroensap, amandelmelk, rijststroop (of speltstroop) en kokosolie. Mix een paar minuten totdat je een mooie romige massa hebt. Als hij nog te dik is, doe je er nog wat citroensap bij.
Laat het even opstijven in de koelkast en smeer de topping rijkelijk op de worteltaart. Versier met de walnoten.
https://www.lipstickmamas.nl/recept-heerlijke-worteltaart/

Smullen maar!

Waarschuwing: wees niet verbaasd als de taart in één keer opgaat…

1 reactie

<<