VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Dé rijmtips voor een last minute Sinterklaasgedicht

Dé rijmtips voor een last minute Sinterklaasgedicht

Is jouw Sinterklaasgedicht al af? Ieder jaar neem ik me voor om dit keer eens echt op tijd te beginnen met dichten. Maar meestal begin ik toch pas een dag of twee voor Pakjesavond en soms zelfs pas op de dag zelf. Stress! Geldt dat ook voor jou? Gebruik dan deze lessen en jij stopt zeker met stressen!

 

1. Maak eerst een lijstje met onderwerpen en thema’s en begin niet gelijk met tikken. Waar wil je het over hebben? Heeft degene voor wie je het gedicht maakt misschien een huisdier, een nieuwe relatie, een nieuwe baan, net een huis gekocht, een blunder gemaakt of juist een goede grap? Wat zijn typische kenmerken van die persoon? Grappig, gedisciplineerd, chaotisch of juist heel netjes?

 

2. Het cadeau of de surprise kan ook een insteek zijn voor je gedicht. In het gedicht staan dan hints hierover.

 

3. Begin met een originele opening. Dus niet ‘Sint zat te denken…’. Maar bijvoorbeeld iets dat iemand dit jaar heeft meegemaakt.

 

4. Kijk en leer van andere gedichten. Je hoeft echt niet alles zelf te bedenken. Zeker voor drukke mama’s met weinig tijd is er genoeg hulp online te vinden. Kijk eens op sites als www.rijmwoordenboek.nl, Rijmle, rijm.nu of probeer een Sinterklaas app als Sinterklaas Gedicht Generator. Echt een redder in nood als je niet zo’n held bent met rijmen.

 

5. Maak je gedicht niet te lang. Je wilt misschien je dichtkunst tonen, maar geloof me, er luistert echt niemand meer als de ontvanger pagina’s vol dichtregels moet voordragen. Vier coupletten van vier regels is echt genoeg. Maar houd je bij het begin niet in, beter zinnen schrappen dan met veel moeite zinnen erbij rijmen.

 

6. Maak het jezelf niet te moeilijk. Je bent geen professioneel dichter en je Sinterklaasgedicht hoeft dus echt niet perfect te zijn. Gun jezelf wat dichterlijke vrijheid. Andere zinsvolgorde, een gek woord? Dat mag best.

 

7. Schrijf je gedicht direct op de computer. Dan kun je gemakkelijk schrappen, schuiven met zinnen, woorden aanpassen.

 

Pakjesavond is nu heel nabij,
Dus Sinterklaas laat het hierbij.

Veel plezier en het was Sint een hele eer,
Tot volgend jaar maar weer!

 

Ps: zoek je nog een super last minute Sinterklaas cadeau? Kijk eens op cadeautjes pagina!

Of op Top 10 Sintacties.

<<