VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Sandbucketlist: 21 dingen om met je kinderen te doen voor ze er te oud voor zijn

Sandbucketlist: 21 dingen om met je kinderen te doen voor ze er te oud voor zijn

Mijn jongste mag afzwemmen voor haar B-diploma. Weer een mijlpaal bereikt. Mijn kinderen zijn nu 6 en 8 en af en toe bekruipt me het gevoel dat ze wel erg snel groot worden. En mij straks niet meer zo nodig zullen hebben of geen zin meer hebben om samen gezinsdingen te doen. Ik kan er wat melancholisch van worden en terugdenken aan de tijd dat ze nog echt klein waren en de dingen die we toen samen deden. Heerlijk spelen in de zandbak, urenlang hetzelfde zand in en uit een emmertje scheppen. Puur geluk.

 

Je kent ongetwijfeld de Bucketlist, een lijst met dingen die je nog eens gedaan wilt hebben of een lijst met plaatsen die je nog eens wilt bezoeken. Nu, hier is mijn Sandbucketlist: 21 dingen die je met je kinderen zou moeten doen voordat ze er te oud voor zijn.

Dat wil niet zeggen dat je deze dingen niet meer kunt doen als je kinderen ouder zijn, maar dan is het niet meer zo magisch als wanneer ze nog echt jong en onbevangen zijn.

Sommige dingen hebben we gedaan en blijf ik doen, sommige dingen wil ik zeker gaan doen en sommige dingen, tja daarvan moet ik een beetje verdrietig vaststellen dat ze er al te groot voor zijn..

 

SANDBUCKETLIST:

 

 1. Een zandbak in de tuin: je hebt ze in alle soorten en maten, maar ik zag een heel leuke: een oud wijnvat, omgebouwd tot zandbak. Past zelfs op het balkon van een appartement.
 2. Ga een tijdje in een camper wonen en rondreizen. Als ik de verhalen lees van mensen die een paar maanden met jonge kinderen zijn gaan rondreizen in een camper, dan denk ik: dat wil ik ook! Je bouwt als gezin een geweldige band op en beleeft zoveel avonturen. Kinderen vergeten dat nooit meer.
 3. Woon een paar jaar als expat in het buitenland. Mijn schoonzus woont met haar gezin een paar jaar in Australië en als ik hoor wat een geweldige ervaring dat is voor de kinderen, dat neem je ze nooit meer af. Je weg vinden in een vreemd land, leskrijgen op een vreemde school, in een taal die je in het begin amper beheerst. A lifetime experience!
 4. Neem je kinderen mee naar Parijs. Of naar Antwerpen, Rome, Bangkok, Johannesburg,…in ieder geval ergens waar de cultuur en mensen zo anders zijn dan wat ze gewend zijn. Het maakt ze toleranter als ze ouder zijn.
 5. Overnacht in je achtertuin. Zet gewoon een tent op in je achtertuin en ga kamperen. Maak het echt door niet in je huis vergeten spullen op te halen. Ga met je toilettas je tanden poetsen bij het buitenkraantje in de tuin en kook op een klein camping gasstel. Kinderen beleven hier misschien nog wel meer plezier aan dan ergens naartoe gaan om te kamperen.
 6. Ga ergens kamperen te midden van de natuur, waar geen voorzieningen zijn. Alleen jij en je gezin, de tent, natuur en stilte.
 7. Als je een dochter hebt, maak een sprookje van de kinderkamer en decoreer die zo magisch mogelijk. Je vindt volop leuke ideeën op het web. Nu kan het nog. Straks wil ze alleen maar posters van Justin Bieber op de muur.
 8. Kinderen en sneeuwpret. Wie ‘smelt’ er niet als de kinderen vol plezier een sneeuwpop maken. Doe mee en ga als het sneeuwt en vriest met de kinderen naar buiten en maak samen de allermooiste sneeuwpop.
 9. Verjaardagsfeestjes blijven kinderen heel lang bij. Zelfs als andere dingen al lang vergeten zijn, weten ze nog precies wat ze deden en zelfs wie er op het feestje waren. Doe een beetje extra moeite om je kind een geweldig verjaardagsfeest te bezorgen (zie ook artikel ’13 ideeën voor een onvergetelijke verjaardag en ‘de 5 leukste verjaardagsfeestjes voor kinderen’).
 10. Ga bramen plukken! Je bent lekker buiten en het is een gezellige familiedag. Trek oude kleren aan en neem meerdere kleine bakjes mee (anders worden de onderste bramen al snel geplet door het gewicht van de bramen erboven). Zorg wel dat je op openbaar terrein blijft en niet bij de buren de bramenstruiken kaal plukt.. Aan het einde van de dag eet je de bramen lekker op of je maakt er jam van. Je kunt natuurlijk ook kastanjes zoeken of beukennootjes…
 11. Neem een huisdier. Kinderen zijn over het algemeen dol op dieren, maar grote honden zijn voor jonge kinderen vaak wat overweldigend. Maar wat te denken van kippen? Jonge kinderen vinden het vaak super om jonge kuikens te zien groeien. En eieren rapen is een grappige vrolijke bezigheid. Bij ons werden het 2 cavia’s. Heel gezellig al dat gepiep als ze geaaid worden of honger hebben en onze kinderen vinden het superleuk om voor te ze zorgen
 12. Kinderen vinden het heerlijk om vies worden en in modder en plassen te spelen. Geef ze die ruimte af en toe. Vaak zijn moeders hier niet zo gek op als hun kinderen, want wie mag al die vieze kleren erna wassen? En na een uitgebreid bad, zijn je kinderen wel schoon, maar je badkamer waarschijnlijk niet meer. Maar ach, hoe erg is dat helemaal?
 13. Geef een thema diner. Gevonden op internet en ik ga dit zeker eens proberen! Maak een paar keer per jaar een themafeestje van het eten. Bijvoorbeeld Spaans, Aziatisch , Hollands… Met gerechten en kleding in het thema. Erg leuke manier om je kinderen iets van andere culturen mee geven. Plezier gegarandeerd voor zowel de kinderen als volwassenen.
 14. Neem een abonnement op een dierentuin. Hiermee kan je zo vaak als je wilt naar de dierentuin en je kinderen hebben alle tijd om bepaalde dieren te zien groeien en veranderen. Je hoeft niet in een rush door de hele dierentuin en ze missen niks, want alles wat ze niet zien, zien ze bij een volgend bezoek.
 15. Geef je kinderen een stukje grond in de tuin of een kweekkasje en laat ze zelf zonnebloemen, aardbeien, tomaten of iets anders planten en verzorgen. Bij mijn schoonzus in Australië hebben de kinderen op school een moestuin die ze verzorgen, helemaal geweldig. Help je kinderen op weg en je zult zien hoe trots ze zijn als alles groeit en bloeit. Bij Albert Heijn hadden ze dat goed door….
 16. Verken samen de stad waar je woont. Neem de bus of fiets en ga naar een deel waar je normaal niet komt. Wandel door de straten, loop door een park, ga ergens lunchen en kijk om je heen wat er allemaal is. En dat gewoon in je eigen stad!
 17. Ga een hele dag naar het strand. Zorg dat je er vroeg bent, compleet met picknickmand, matjes, handdoeken en zonneschermpje. Ontspan en geniet van je spelende kinderen, water en zand tot de zon ondergaat. Perfecte dag!
 18. Kampeer eens bij de boer. Of bezoek een dagje een boerderij. Wij zijn al een paar keer bij de Open Boerderijdag geweest. Die dag mogen de koeien na de winter weer voor het eerst de wei in. Al die springende en dansende koeien in de wei, het koeien melken, het aaien van de kalfjes, het op de tractor zitten, de kinderen vinden alles even geweldig.
 19. Jonge kinderen zijn dol op poppenkast. Ze worden als vanzelf meegezogen in het verhaal en roepen fanatiek mee met alles wat er gebeurt. Geef zelf eens een poppenkast voorstelling. Met gekochte of zelfgemaakte poppen of gewoon met de favoriete knuffels, alles kan.
 20. Ga vaker lopend naar school. Veel kinderen worden tegenwoordig gebracht met de fiets of auto, maar in de ochtend naar school wandelen, heeft iets speciaals. Wel op tijd van huis vertrekken, zodat je de kinderen niet hoeft te haasten onderweg.
 21. Stop af en toe een lief briefje in hun broodtrommel of op hun kussen in bed. Om ze succes te wensen met een spreekbeurt, veel plezier bij een schooluitje of om te zeggen dat je van ze houdt en trots op ze bent. Waarschijnlijk kun je dit niet te lang doen, want ze moeten wel kunnen lezen en als ze ouder worden, dan is het niet meer ‘cool’.

 

Geluk zit vaak in kleine dingen.

Je hoeft niet alles van deze lijst te doen natuurlijk. Kies dat waar je je prettig bij voelt en wat binnen jouw mogelijkheden ligt. En ik weet zeker dat je zelf nog veel meer dingen kunt bedenken!

<<