VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Veggie Friday – Risotto met tomaat, spinazie en basilicum

Veggie Friday – Risotto met tomaat, spinazie en basilicum

Vorige week hadden we een wijnavond met vrienden. Dat doen we eens per jaar, is altijd superleuk en volgens een bepaald thema. Dit jaar was dat Italie en wij hadden risotto toegewezen gekregen. Daar wij meestal vegetarisch koken èn Italiaans eten heerlijk vinden, kwam dit prima uit. Dus ging ik online op zoek naar een fijn risotto recept. Deze is het geworden en, niet overdreven, hij is echt heerlijk! 

 

Op basis van dit recept kun je natuurlijk zelf ook gaan varieren en je eigen recept maken. Persoonlijk ben ik van mening dat er niets leukers is dan een eigen draai te geven aan een recept, zodat je telkens ook jezelf weer verrast. Zo maak je vegetarisch koken steeds leuker.

Dit heb je nodig voor 2 personen (hoofdgerecht):

Veggie Friday – Risotto met tomaat, spinazie en basilicum

Veggie Friday – Risotto met tomaat, spinazie en basilicum

Ingredienten

 • 1 à 2 sjalotjes
 • 1 teentje knoflook
 • 3 / 4 kopje Arborio rijst
 • 1 / 4 kopje droge witte wijn
 • 2,5 kop kippenbouillon (of groentebouillon voor de vegetariërs)
 • 2 rijpe tomaten met een goede smaak, Roma bijvoorbeeld
 • 2 kopjes baby spinazie
 • Grote handvol verse basilicum
 • 1 / 4 kopje Parmezaanse kaas
 • Peper en zout
 • Olijfolie of kokosolie om in te bakken, of één theelepel boter

Instructies

Start met het snipperen van een sjalotje en fruit dit in een grote koekenpan met antiaanbaklaag of wok op middelhoog vuur. Kruid met een beetje peper en zout totdat het sjalotje glazig is. Voeg dan het teentje knoflook toe en fruit nog voor een 30 seconden.
Voeg dan 3 / 4 kopje Arborea rijst toe. Dit is een licht klevende rijst met grote, bijna ronde, korrels. Tijdens het koken nemen de korrels veel vocht op, maar van binnen blijven ze stevig. Deze rijstsoort is heel geschikt om een mooie, romige risotto mee te maken. Het is de meest gebruikte rijst voor risotto en in Nederland goed verkrijgbaar. Roer totdat alle rijstkorrels door de olie/boter omgeven zijn.
Maak ondertussen de kippen- of groentebouillon en zet apart.
Voeg dan 1 / 4 droge witte wijn toe en roer totdat bijna alles is opgenomen. Je kunt er elke droge witte wijn voor gebruiken, ik heb een niet zo dure sauvignon blanc gebruikt, maar je kunt ook een pinot grigio gebruiken bijvoorbeeld. De alcohol van de wijn kook je eruit, dus maak je daarover geen zorgen, maar de smaak blijft behouden in de risotto. En dat smaakt erg goed!
Voeg ongeveer een half kopje bouillon toe aan de rijst, en roer totdat de bouillon is opgenomen. Dan voeg je opnieuw een half kopje bouillon toe en roer je totdat bijna alles is opgenomen. Je voegt weer wat bouillon toe en je roert, voegt bouillon toe en je roert. En zo ga je door totdat je nog ongeveer een kwart van de bouillon over hebt.
Belangrijk bij risotto maken is dat je blijft roeren. Zet een lekker muziekje op, dans een beetje mee en blijf gewoon roeren. Het duurt even, een minuut of 20 ofzo. Je moet wel een beetje geduld hebben, maar zie het als mindful koken.
risotto-5
En dan is het tijd om de andere ingrediënten toe te voegen. Vooraf snijd je de rijpe tomaten en die voeg je nu toe. En ook nu, blijf roeren.
Als er nog een klein beetje bouillon over is, voeg je de baby spinazie en basilicum toe en roer, roer, roer.
Als het laatste restje bouillon door de risotto is geroerd, voeg je de Parmezaanse kaas toe en roer het door het gerecht. Eventueel nog wat peper en zout toevoegen en klaar is je risotto!
https://www.lipstickmamas.nl/veggie-friday-risotto-tomaat-spinazie-en-basilicum/

Lekker zo als hoofdgerecht of met gegrilde kipfilet of zalm erbij!

Voor meer ideeën voor vegetarisch koken, kijk je op de pagina Veggie Friday.

Eet smakelijk!

Veggie Friday: Risotti met tomaat, spinazie en basilicum

NB: de foto’s boven en in het artikel komen van de site www.iowagirleats.com, waar ook dit recept in het engels staat. 

<<