VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
4 redenen waarom je ‘s avonds zwaarder bent dan ’s ochtends

4 redenen waarom je ‘s avonds zwaarder bent dan ’s ochtends

Voel jij je ook vaak top als je ’s ochtends op staat met zo’n mooie platte buik? En verbaas je jezelf erover hoe het dan toch kan dat je ’s avonds in de spiegel kijkt en toch weer een “dikke” versie van jezelf ziet? Hoe het kan dat je ‘s avonds zwaarder bent dan ‘s ochtends en een opgeblazen buik hebt, lees je hier.

 

Het klopt dat je in de avond wat zwaarder bent dan in de ochtend. Daarom is het belangrijk om je altijd op hetzelfde moment te wegen, zodat je niet denkt dat je een kilo bent aangekomen terwijl je eigenlijk een paar pond bent afgevallen. Hoe komt het dat je meer weegt in de avond en dat je je dan zoveel dikker voelt?

 

Zout

Zout houdt vocht vast. Als je veel zout in je lichaam hebt, wordt er dus ook veel vocht vastgehouden. Daardoor kun je je opgeblazen voelen. In principe is dit extra gewicht in de vorm van water dat in je lichaam zit en eigenlijk afgevoerd hoort te worden. Je hoeft zout niet uit je dieet te schrappen, want je lichaam heeft het ook nodig. Eet niet meer dan 6 gram zout per dag en gebruik bij voorkeur Himalaya zout of Keltisch zeezout

 

Koolhydraten

Iedere gram aan koolhydraten dat zich in je lichaam bevindt, gaat gepaard met 3 gram water, ongeacht of dit goede of slechte koolhydraten zijn. Dit toont aan dat hoe meer koolhydraten er zich in je lichaam bevinden, hoe meer vocht er wordt vastgehouden in je lichaam, wat ook invloed heeft op je gewicht gedurende de dag. Door koolhydraatarm te eten zal je buik platter blijven en zal je je ’s avonds minder opgeblazen voelen.

 

Maandelijkse periodes

Tijdens je maandelijkse periode kan je tot een paar kilo aankomen. Dit komt door het hormoon progesteron, dat zorgt voor het vasthouden van vocht in het lichaam en daarnaast zorgt voor het opgeblazen, oncomfortabele gevoel tijdens de menstruatieperiode. Je kunt in deze periode daardoor zwaarder wegen dan je gewoonlijk doet.

 

Inactieve dagen

Als je niet dagelijks actief bent, kan ook dit zorgen voor het vasthouden van vocht in je lichaam. Als je weinig beweegt gaan de lichaamsprocessen die te maken hebben met het verwijderen van afvalstoffen en met het reguleren van je lichaamsvocht langzamer werken. Daardoor wordt ook je metabolisme vertraagd en wordt zout langer in je lichaam vastgehouden.

Het aankomen in gewicht en een opgeblazen buik gedurende de dag heeft dus voornamelijk te maken met het vasthouden van vocht. Door je zout- en koolhydraatinname te beperken en voldoende te bewegen kun je dit beperken en daardoor ook het verschil in gewicht tussen de ochtend en de avond verkleinen.

 

Wil je afvallen?

Wil jij snel afvallen en je zowel ’s ochtends als slank voelen? Pas dan de volgende tips toe:

  • Vervang 1 maaltijd per dag door een groene smoothie
  • Eet niets meer na de avondmaaltijd
  • Beweeg een half uur per dag extra
  • Eet maximaal 1 stuks fruit per dag
  • Eet vaker koolhydraatarm
  • Drink water

 

En zeg maar dag tegen je opgeblazen buik!

<<