VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Zo laat je je werk los tijdens de vakantie: 9 tips

Zo laat je je werk los tijdens de vakantie: 9 tips

Heerlijk, de zomervakantie komt eraan! Even geen wekker en geen ochtendritueel om iedereen op tijd op school en werk te krijgen. Gewoon even geen werk! Maar tegenwoordig zijn we altijd online en bereikbaar. Thuis, op je werk en op vakantie. Dat maakt het moeilijk om niet op een zonnig strandje nog even je e-mail te checken, een paar telefoontjes te plegen of ander werk te doen. Hoe laat je je werk los en geniet je volop van je vakantie?

 

Lees deze tips eens en beleef je beste vakantie ooit.

1. Bereid je voor en maak een planning

to_do_list Nothing

Ken je dat drukke gevoel van vlak voor de vakantie? Alsof je alle werkuren die je straks vrij bent, vooraf al moet werken?

Zó voor de hand liggend, een planning maken, maar doe je het ook? Bedenk over hoeveel dagen je op vakantie gaat en wat je voor die tijd op je werk echt moet afmaken. Maak een ruime en realistische planning en laat je collega’s en werkrelaties ruim van tevoren weten wanneer je weg bent. Draag indien nodig je werk op tijd over. Als je je aan je planning houdt, voorkom je dat je in tijdnood komt. Je hebt je werk af en kunt gaan relaxen.

 

2. Neem voor je vakantie al een paar dagen vrij

Misschien neem je het liefst zo efficiënt mogelijk vrij om zuinig te zijn met je vakantiedagen. Toch kunnen een paar extra vrije dagen je helpen om alvast in de vakantiestemming te raken (of die laatste toch nog vergeten dingen te kopen..). Op het moment dat je de deur achter je dichttrekt om naar je vakantiebestemming te gaan, ben jij dan al een stuk meer ontspannen.

Ook na je vakantie kan het helpen om één of twee dagen extra te nemen en zo jezelf de tijd te geven om ontspannen uit te pakken en weer op gang te komen. Je wilt niet uit de auto stappen, je inbox openen en gelijk al dag 100 emails moeten lezen terwijl je uitpakt.

 

3. Begin op tijd met inpakken

vol ingepakte auto

Wat ons goed helpt, is een vakantieschriftje. Manlief nam het idee over van zijn ouders en, hoe oubollig misschien ook, het werkt wel. We houden overzicht en het creëert rust.
Het schriftje is ingedeeld in rubrieken (kleding, speelgoed, toiletartikelen, papieren ed) en we lopen het altijd even na. Inmiddels zijn de luiers, flesjes en buggy vervangen door de Ipad en MP3-speler, maar ik kom toch altijd dingen tegen die ik nog niet had ingepakt of die ik nog moet kopen.

 

4. Wees onbereikbaar en houd werk en privé gescheiden

vakantie werk

De dag voor vertrek zet ik mijn out of office-melding op mijn werk alvast aan. Zo heb ik tijd om de laatste zaken af te handelen, zonder dat er weer nieuwe zaken bijkomen.

Laat alles wat met je werk te maken heeft, thuis. Dus ook je email. Laat je privémail niet op je werkmail binnenkomen. Zo kun je op vakantie rustig je mail lezen en versturen, zonder dat je meteen overladen wordt met nieuws van kantoor.

Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 Nederlanders op vakantie geregeld zijn werkmail leest. Hoe zit dat met jou? Lees je ook je werkmails op vakantie? En laat je het daarbij of beantwoord je ze ook?

 

5. Schrijf het op!

Als ik eenmaal de deur op mijn werk achter me dicht trek en de vakantie begint, dan gaat de knop om en kan ik het werk vrij gemakkelijk loslaten. Maar dat kan niet iedereen.

Kost het je veel moeite om je werk los te laten? Ga schrijven, het maakt niet uit waarover. Zet al je zorgen over je werk op papier en laat ze daar. Op deze manier is het makkelijker om het los te laten en rustig te worden. Of stuur de punten naar je werkmail. Je kunt je zorgen dan letterlijk op je werk laten en er mee aan de slag als je terug komt.

 

6. Leg je ideeën vast

In de vakantie bedenken veel mensen zich dat ze dingen na de vakantie echt anders gaan doen. Geen overwerk meer, vaker ‘nee’ zeggen tegen je manager, uitstellen van belangrijke zaken is nu echt verleden tijd. En vaak krijg je in zo’n periode van ontspanning veel goede ideeën.
Schrijf je ideeën op en stuur ze naar je werkmail. Leg ze vervolgens weg voor de rest van de vakantie. Als je thuiskomt liggen je ideeën voor je klaar en dan kun je er mee verder.

 

7. Geniet van ieder moment

Probeer zelfs van het reizen en wachten te genieten. Leef in het moment, hoe cliché het ook klinkt. Het is zonde als je tijdens een mooie hike al denkt aan de berg emails en taken die na je vakantie op je werk op je liggen te wachten.

 

8. Ga iets doen!

Tijdschrift lezen

Het lijkt voor de hand liggend, maar ga iets doen. Op vakantie zijn betekent ook dat je de tijd hebt om de omgeving te bekijken, een stadje te bezoeken, iets actiefs te doen. Als je bezig bent, ben je afgeleid en dus niet bezig met je werk. Geniet van je vakantie en ga niet alleen maar bij je tent, caravan of bungalow zitten kijken naar je smartphone of laptop (laat die laptop trouwens gewoon thuis).

Bedenk wel of je je je kinderen echt een plezier doet met shoppen in Rome? Of jezelf met de hele dag voetballen met je zoon? Overleg met elkaar wat jullie willen doen in de vakantie. Dan vind je vast iets voor iedereen. En je spreekt af dat iedereen meedoet zonder te mopperen. Vergeet vooral ook jezelf niet! Gun jezelf ook tijd om eindelijk eens dat boek te lezen dat al maanden op je nachtkastje ligt.

 

9) Ervaringen verzamelen

Op vakantie sta je vaak meer open voor nieuwe ervaringen. Simpelweg het feit dat je uit je dagelijkse omgeving bent, is voor veel mensen al ontspanning. Maar niet voor iedereen. Sommige mensen hebben juist meer moeite om uit hun normale ritme te zijn. En als je met je hoofd nog bij je werk bent, dan sta je ook minder open voor nieuwe dingen.

Kun je nieuwe vakantierituelen verzinnen die dit jaar de vakantie extra bijzonder maken?
Wat denk je van een ontbijtpicknick, met je kinderen een avondwandeling maken in het donker, samen muziek maken, buiten onder de sterrenhemel slapen.

 

Samen dingen doen verbindt mensen

De bedoeling is dat je samen kleine, leuke, gekke, grootse dingen meemaakt. Waar je nog lang over praat. Die je als herinneringen kunt ophalen en waar je samen om kunt lachen als je weer in het alledaagse ritme van werk en school zit.

Gedeelde ervaringen binden mensen en verstevigen relaties.

Voor mij is het ultieme vakantiegevoel: gewoon even helemaal niets moeten en wel zien wat de dag brengt. Hebben we zin om ergens heen te gaan? Doen we dat! Willen we helemaal nergens heen? Ook prima! In het dagelijks leven moeten we al zoveel, tijdens de vakantie laat ik dat heel graag los.

 

Wat is jouw ultieme vakantiegevoel?

En kun je je werk gemakkelijk los laten of heb je daar toch wel moeite mee?

 

1 reactie

<<