VOOR WORKING MOMS MET EEN ACTIEF LEVEN
Zo reageer je als je kind zich misdraagt

Zo reageer je als je kind zich misdraagt

De speelafspraak is over. Je hebt de hele dag gewerkt en je kind is lekker gaan spelen bij een vriendje of vriendinnetje. Nu is het tijd om naar huis te gaan. Maar daar denkt je kind héél anders over. “Nee! Ik wil niet mee naar huis. Ik wil hier blijven. Ik wil hier mee-eten, dan haal je me straks toch op?”

Je blijft rustig, maar begint van binnen een beetje te koken. Dit was niet de afspraak. “Nee, dat kan vandaag niet. Het is nu tijd om naar huis te gaan, dus pak je schoenen en je tas, dan gaan we.”

“Nee, ik ga niet mee. Ik mag ook nooit wat. Je bent de stomste moeder ooit!”

Oké, je bent er klaar mee en voor je het weet roep je luid: ”zo praat je niet tegen mij. Geen games voor een week!” en je trekt je kind mee naar de auto en je neemt je voor dat hij of zij voorlopig niet meer mag afspreken.

Herkenbaar? Ik geef het niet graag toe, maar dit gebeurt nog wel eens bij ons thuis.

 

Niet respectvol gedrag is niet ok

En dat mag je niet accepteren. Maar wat doe je dan wel? Op www.imperfectfamilies.com kwam ik een paar hele waardevolle tips tegen hoe je kunt reageren als je kind zich niet respectvol gedraagt. Je leest het verderop in dit blog.

Want veel kinderen vinden het moeilijk om hun gevoelens en emoties op een respectvolle, zeg maar ‘nette’ manier, te uiten. We moeten ze leren om respectvol te zijn maar, zoals je zelf vast al eens ervaren hebt, dat gaat niet in de hitte van het moment.

Je wilt het goed doen op het moment dat het gebeurt en je wilt ook niet dat je kind zich niet respectvol gedraagt. Maar zodra je kind boos is, gaat er een deel van zijn hersenen op slot. Ze komen in een soort ‘vecht of vlucht’ modus en dan kun je ze niet meer effectief bereiken.

Bovendien kun je je kind ook geen respectvol gedrag aanleren als je zelf niet respectvol bent naar hen toe. En, dat herken je vast ook, als je kind zich niet respectvol naar jou gedraagt, dan gaan wij moeders ook in de survival stand en denken we niet altijd meer echt rationeel. Boos zijn, schreeuwen en straffen is dan wat we doen. Ik moet de eerste moeder nog tegenkomen die dat nog nooit is overkomen.

Maar effectief is het zelden, want je kind raakt alleen maar verder overstuur en boos op je en je geeft ook geen goed voorbeeld.

Moppermoeder

Hoe kun je op zo’n moment anders reageren?

Maar goed nieuws: er zijn andere manieren om met dit gedrag van je kind om te gaan. Probeer eens één van de volgende 7 reacties en zie wat er gebeurt:

1. Blijf kalm: Lijkt behoorlijk onmogelijk. Het is niet makkelijk om kalm te blijven als je kind zich misdraagt. Maar als je op dezelfde manier reageert geef je de verkeerde boodschap. Haal diep adem, tel tot 20 en herhaal enkele keren voor jezelf: “dit is geen noodsituatie, dit is geen noodsituatie”.

2. Ontrafel het gedrag: Probeer de dingen te zien vanuit het perspectief van je kind. Heb je hem abrupt uit zijn spel gehaald? Vraag je iets waar ze verlegen van worden? Voelt je kind zich machteloos? Hoe zou jij het vinden als je midden in een boek verdiept bent, een film kijkt, iets afmaakt voor je werk en je moet er plotsklaps mee stoppen? Dan wil je toch ook even afronden waar je mee bezig bent? Bij kinderen is hun gedrag een weerspiegeling van wat ze van binnen voelen. Alleen kunnen ze het dan even niet op een nette manier uiten.

3. Leef je in: help je kind zijn gevoel te begrijpen door een begripvolle reactie. Bijvoorbeeld: “het lijkt niet eerlijk he om nu al te moeten gaan”. Of “ik begrijp dat het niet leuk is om te moeten gaan als je zoveel plezier hebt”. Je hoeft het niet eens te zijn met hun gevoel, maar je laat zo wel merken dat je zijn gevoel begrijpt.

4. Let op de klok: sommige kinderen hebben last van een te lage bloedsuikerspiegel of hebben honger. Andere kinderen reageren geprikkeld op een overdosis aan omgevingslawaai of hebben niet genoeg slaap gehad. Als ik zelf te lang niets eet, word ik flauw van binnen en humeurig. Voor je kind kan dat ook gelden. Zeg bijvoorbeeld: “ik ga even een appel/rijstwafel o.i.d. eten, wil jij er ook één?”

5. Rem je kind af: het is gemakkelijk om je mee te laten slepen in het boze, gefrustreerde gedrag en de emoties van je kind. Maar in plaats van mee te rijden op die trein en overal op te reageren, kun je beter proberen om op de rem te gaan staan. Zeg bijvoorbeeld: “Wow, dat is veel informatie! Ik wil wel luisteren maar je praat een beetje te snel. Laten we even rustig worden, dan kan ik horen wat je probeert te zeggen”.

6. Laat het gaan: soms is het beter om helemaal niet te reageren. Zeker als je weet dat je kind hongerig is of moe en als je merkt dat het je zelf niet lukt om niet boos te reageren. Je hoeft het niet te vergeten natuurlijk, maar neem even afstand en pas als iedereen weer gekalmeerd is, praat je er over en bespreek je hoe jullie een volgende keer anders kunnen reageren.

7. Maak verbinding: als je kind zich misdraagt, is knuffelen wel het laatste waar je zin in hebt. Maar toch, voor veel kinderen is die verbinding net wat ze nodig hebben! Als het je lukt om verder dan het gedrag te kijken, dan zal je zien dat je kind misschien verdrietig of machteloos is en van binnen pijn heeft. Een knuffel is dan soms het beste antwoord. En uit ervaring weet ik dat deze tip behoorlijk goed werkt.

 

Het leerproces komt later

Je antwoord op niet respectvol gedrag uitstellen, betekent niet dat je een passieve ouder bent of dat je het eens bent met het gedrag. Het betekent enkel dat je wacht totdat jullie allebei weer in staat zijn om te luisteren en te leren reageren op een respectvolle manier.

• Als je er klaar voor bent, kun je starten met bijvoorbeeld: “het leek erop dat je boos was dat je naar huis moest vanmiddag toen je bij …. speelde. Kunnen we eens bekijken hoe je me ook op een andere manier kunt vertellen hoe je je voelt?”

• Jij hebt ook gevoelens! Het is helemaal prima om die te uiten zodat je kind weet wat voor effect zijn woorden op je hadden. Maar zorg wel dat je niet met een beschuldigende vinger wijst. Houd het bij je eigen gevoel: “ik werd verdrietig toen je zei dat ik de stomste moeder ooit ben”.

• Als je je beheersing verloor en boze woorden hebt gebruikt, zeg dan ook dat je er spijt van hebt en een volgende keer je best zal doen om anders te reageren.

 

Je kinderen kunnen niet leren en informatie tot zich nemen als ze boos zijn. Maar als ze kalm zijn, kunnen ze leren om een volgende keer op een andere manier met hun gevoelens om te gaan en meer respectvol te reageren. En dit geldt ook voor ons als moeders.

Wat bij ons zoontje goed werkte, was zijn ruggetje kriebelen voor het slapen gaan. Toen hij een jaar of 3, 4 was, wilde hij niet naar bed en kwam er steeds uit. Boos. Ik bracht hem keer op keer terug, maar hij bleef uit zijn bed komen. Dat maakte mij steeds bozer, waardoor hij ook weer bozer werd en we dus nergens kwamen. Uiteindelijk ging ik zijn ruggetje kriebelen als ik hem in bed legde. Het bleek een gouden greep! Het maakte hem rustig en hij viel heerlijk relaxt in slaap.

 

Hoe ga jij om met niet respectvol gedrag van je kind?

 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: 5 x een meer geduldige mama

<<